Iøvrigt mener jeg, at journalisters brug af meningsmålinger er usaglige II

Bare lige så vennerne på Berlingske ikke tror, at vi særligt er ude efter dem: Her er et dagsaktuelt og næsten lige så graverende eksempel fra dagbladet Børsen (skrevet af en journalist med signaturen “-Sommer”).  Her kommer vores sagligt redigerede version af deres egen “historie”:

Ny måling sætter midten ud af spil

Venstre og De Konservative står igen til at kunne danne regering baseret på støtte udelukkende fra Dansk Folkeparti. Det viser en meningsmåling, som Rambøll Management har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten. Målingen giver samlet VKO 50,1 pct. af stemmerne. Samtidig viser målingen, at De Radikale og Ny Alliance samlet set ikke er store nok til at kunnd give VK et alternativt flertal. Dermed står VKO-blokken altså til at fortsætte—mens midten i dansk politik, som har været ombejlet siden Ny Alliance blev stiftet i maj i målingen er sat ud af spillet. …

Målingen fra Rambøll bekræfter en tendens fra en Greens-undersøgelse i dagbladet Børsen for to uger siden. Her stod Ny Alliance til kraftig tilbagegang. Partiets opbakning blev i Greens halveret fra 7,1 til 3,8 pct. af stemmerne. I Jyllands-Postens måling går Khaders parti yderligere tilbage til 3,3 pct. af stemmerne—svarende til 6-7 mandater i Folketinget.

Vi skal nok spare læserne for at gøre dette til en meget længere føljeton, men vi kunne godt tænke sig at rette et spørgsmål direkte til fagbladet Journalisten, Dansk Journalistforbund og journalistuddannelserne ved DJH, SDU og RUC: Hvis nu jeres folk begyndte at skrive (andre) artikler om dansk politik, hvor hele grundlaget for historierne var “læsning” af dyrs indvolde, aura-tegning og numerologi, hvad ville I så egentlig sige til det?

6 Kommentarer

  1. “”læsning” af dyrs indvolde, aura-tegning og numerologi…”Ha! Minder mig om et klassisk afsnit af Futurama – Three Hundred Big Boys – hvor president Nixon annoncerer: “My fellow Earthicans. After meeting with top voodoo economists, I have decided to refund our silk surplus to you, the taxpayers. That’s right! I’ve sent you each 300 buckeroos in the form of a tricky dick fun bill. Knock yourselves out!”Screenshot af top voodoo economists: http://img300.imageshack.us/my.php?image=voodooeconqe7.jpgKlippet/afsnittet kan ses her: http://www.fanpop.com/spots/futurama/videos/240322

  2. OTC: DR synes at ignorer denne: “Overvismand: Næsten gratis at afskaffe topskat”http://www.business.dk/article/20071009/okonomi/71009029/

  3. Jeg ved at man på DJH for omtrent 2 år siden ændrede 1. del(især 2. semester) i en rentning med langt mere fokus på analytisk journalistik. Derfor bli’r der nu undervist i brugen af statistikker. Lektor Flemming Svith og andre fra det det nu nedlagte Dicar.org er fuldstændig enige med jer…

  4. SHansen på avisen.dk har ca ligeså mange besøgende som uriasposten. Men kan ikke tilmelde sig chart.dk. Så det holder ikke helt..

  5. Lær at kommentere de rette posteringer, Allan. Det er ikke så svært.

  6. Og så var der naturligvis lige den med fejlmarginerne, som aldrig kommer med. En evig fornøjelse for gamle universitetsfolk.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 Punditokraterne

Tema af Anders NorenOp ↑