Sveriges politiske fremtid stadig usikker. Riksdagens formand udpeger sig selv om forhandlingsleder.

Knap to måneder efter valget står Sverige stadig uden en regering.  Det lykkedes i hans andet forsøg nærmest som ventet ikke for Sveriges fungerende statsminister Stefan Lövfen at skabe én.

Situationen er fortsat så politisk fastlåst, at Rigsdagens formand, Andreas Norlén, efter samråd med alle partiernes ledere, ikke kunne pege på en partileder som ny forhandler.

Centerpartiets leder, Annie Löof kunne ellers være blevet den nye forhandlingsleder. For tre uger siden åbnede hun for en samlingsregering, som inkluderede S. Det skete dagen efter, at  Moderaternas daværende forhandlingsleder, Ulf Kristersson gav Lööf og Liberalernas leder, Jan Bjørklund et ultimatum. Kristersson forsøgte at holde sammen på den borgerlige alliance, som har eksisteret i snart 4 år, men overraskende sagde Lööf og Bjørklund nej.

Istedet Norlén selv kommer til at lede forhandlingerne i tiden fremover. Det er højst usædvanligt i Sverige efter et valg. Det er formentlig aldrig  sket, siden proceduren for en regeringsdannelse blev skabt i 1919.

Indtil videre fortsætter Lövfen-regeringen som et forretningsministerium, men ikke som regering. Men en det kan den ikke blive ved med at være. Landet skal ledes!

Det mest sandsynlige er derfor, at Norlén nu vil ligge hårdt pres på partilederne for at få skabt en regering.

Norlén præsenterede mandag fire alternativer:

•   en meget bred samlingsregering bestående af samtlige partier  med undtagelse af de to yderste politiske fløje, Sverigedemokraterna og det socialistiske Vänsterpartiet.

• En centrumregering bestående af Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet

• En regering bestående af den borgerlige alliance og Miljöpartiet.

• En regering bestående af en alliance-regering á la Kristerssons 3-2-1-løsning (dvs. en borgerlig  regering  med kun 3, 2 eller et parti, men ikke dem alle fire.

Norlén vil nok satse på den store brede regering, som kun udelukker de to yderste fløje, Sverigedemokraterne og det socialistiske Vänsterpartiet.  Men det er meget urealistisk. Specielt Socialdemokraterna og Moderaterna (+Kristdemokraterna står simpelthen for langt fra hinanden.

Alternativ 2 kan ikke udelukkes. Det er Löfvens ønskekonstellation, men Centerpartiet og Liberalerna har afvist den adskillige gange. Det bliver bestemt ikke med Löfven som statsminister. Også selvom han stadig insisterer på det.  Politik er det muliges kunst. Det burde Löfven som afgående statsminister vide.

Men Lööf? Ja, måske, men den regering vil ikke have majoritet i Rigsdagen.

Alternativ 3 er det mest urealistiske, alternativ 4 er blevet afprøvet og uden succes

Norlén står overfor en gordisk knude!

I følge den svenske procedure for regeringsdannelse, som altså har været en praksis siden 1919, skal en forhandlingsleder forkastes tre gange af Riksdagen ved formel afstemning. Eftersom Norlén er blevet den fjerde forhandlingsleder siden valget d. 9. september, har der en sådan nedstemning  har endnu ikke fundet sted. Dette betyder i  princippet, at regeringsforhandlingerne kan fortsætte helt frem til næste valg i 2022.

Men det er lidet sandsynligt. Landet kan jo ikke fortsætte med at Löfvens regering fortsætter som forretningsministerium.

Den 15. december finder der en meget vigtig begivenhed sted  i Riksdagen, for det skal finansloven for 2019 fremlægges til afstemning. Lövfens mindretalsregering har udarbejdet sit eget finanslovsforslag, men det vil sikkert blive nedstemt som i 2014. Dengang udløste det en regeringskrise, som kunne havet udløst et nyvalg. I stedet fremlagde den borgerlige opposition sit budgetforslag, som blev vedtaget med Sverigedemokraternes stemmer. Dette skabte en utålelig situation for Löfvens regering, eftersom den dermed skulle styre finanserne efter oppositionens finanslov. Et nyvalg blev undgået på målstregen, da partierne enedes om den kort før nytår enedes om den såkaldte decemberaftale.  Den holdt kun i 9 måneder, før den blev opsagt af den borgerlige opposition. Helt frem til valget tre år senere befandt Sverige sig derefter reelt i en valgkamp.

De borgerliges største parti, Moderaterna vil også denne gang fremlægge sit finanslovsforslag. som Sverigedemokraterne igen vil stemme for. Dermed står regeringen i samme situation som i 2014.  Forskellen er denne gang, at den borgerlige alliance ikke sidder i opposition. Sverige har ingen regering, og det er aldrig sket før, at en regering ikke har fremsat et finanslovsforslag. Löfvens regering er som nævnt kun et forretningsministerium

Sverige står i de næste par uger d. 15 november står Riksdagen overfor en overordentlig vigtig beslutning, nemlig at få vedtaget en finanslov for 2019. Den  bliver givetvis vedtaget, for ellers står Sverige i en meget uholdbar politisk situation, som kan ende med et nyvalg — en konsekvens ingen af de nævnte partier ønsker sig, eftersom det muligvis kun vil give Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet  mere luft under vingerne.

Et nyvalg vil heller ikke løse nogen ting, da  ingen af blokkene stadig ikke  vil få flertal. Men i det  mindste får Norlén  god tid at løbe på   – forudsat at finansloven vedtages.

1 Kommentar

  1. Martin Olsvenne

    31. oktober 2018 at 20:13

    “Kristersson forsøgte at holde sammen på den borgerlige alliance, som har eksisteret i snart 4 år”

    Jag tror ni menar 14 år? Utgår ifrån att det är en “typo”.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 Punditokraterne

Tema af Anders NorenOp ↑