Verdens største elsker

Vi tror, det er Don Juan eller Mick Jagger, men det er forkert. Verdens største elsker kommer fra Mongoliet og hedder Djengis Khan (1162-1227). I hvert fald hvis man skal tro en undersøgelse (www.upi.com), der viser, at 16 mio. mænd spredt over området fra Manchuriet til Afghanistan er direkte efterkommere af den store mongolske hærfører, idet de har spor fra samme DNA i deres kromosomer.

For 1000 år siden var jordens befolkningstal ca. 1/20 af i dag, hvorfor der nu er ca. 20 efterkommere af datidens gennemsnitsmand. Det er det tal, der skal sammenlignes med Djengis Khans 16 mio. “Verdensherskerens” jagt på militær ære var med andre ord også en jagt på kvinder. Generalen menes at have haft seks hustruer i Mongoliet og giftede sig derudover med mange døtre af de fyrster, der underlagde sig hans magt, og det var almindelig kutyme, at Khan fik lov til at udvælge sig kvinder og heste, som det passede ham.

Da hans generaler fortalte ham, at verdens største lykke var falkejagt og -opdræt, skal han have svaret:

“I tager fejl. Menneskets største lykke er at jage og besejre sin fjende, erobre hans besiddelser, efterlade hans hustruer grædende og jamrende, ride på hans heste og bruge hans kvinder som natskjorte og underlag”.

Noget kunne tyde på, at han lod handling følge ord på en måde, som får selv Don Juan til at ligne en skoledreng med pomade i håret.

2 thoughts on “Verdens største elsker

  1. Peter Kurrild-Klitgaard

    Det er faktisk endda nok endnu mere kompliceret. De 16 mio. kan i sagens natur næppe være aktuelt undersøgte DNA-eksemplarer, men må være estimater baseret på generaliseringer af en population. Hvis der decideret er tale om 16 mio., er det faktisk endnu vildere, idet DNA-analysen kan kan spore via Y-kromosomet eller mitochondrial DNA, hvilket betyder ren mandslinie eller ren kvindelinie. Da det er meget få mænd, der efterlader sig mandslinier, der fortsætter ubrudt i mange generationer (a. nogle mænd får slet ingen børn; b. nogle får udelukkende piger; c. nogle får drenge, som så selv … –> a. og b.), vil 16 mio. mænd med en mandslinie afstamning fra én person være helt eksceptionelt (omend bestemt ikke umuligt).

    Svar
  2. Leif

    For 1000 år siden var jordens befolkningstal ca. 1/20 af i dag, hvorfor der nu er ca. 20 efterkommere af datidens gennemsnitsmand.I forlængelse af “anonymous” svar. Og nu hvor befolkningstallet i DK næsten er konstant, må det betyde, at f.eks. min farfar kun har godt og vel en efterkommer ;-)Ja, ja, til grin kan man altid blive, når man tør åbne munden.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.