Ekstra Bladets borgerlige kulturkamp

Det er ikke hver dag Punditokraterne henviser til Ekstra Bladet. Men essensen i Ekstra Bladets leder i forbindelse med de netop overståede finanslovsforhandlinger kunne ligeså godt være kommet til udtryk her på bloggen. Faktisk er Ekstra Bladets leder udtryk for så klar tale på godt jævnt dansk om det absurde cirkus, der i velfærds-Danmark årligt udspiller sig i kontorerne på Christiansborgs Slotsplads 1, at lederen fortjener at blive bragt i sin helhed.

Kære læser er du klar over, at vi har den højeste beskæftigelse siden Saxos notater i 1200-tallet? Det er nu ikke så sært, for vi har aldrig været flere danskere. Men vi har samtidig den laveste ledighed i 30 år.
Vi kan sige det med sikkerhed, for vi har begge oplysninger fra Thor Pedersen, og han lyver næsten aldrig.

Hu hej, hvor går det godt. Udlandsgælden er væk, og næste år skylder fremmede lande Danmark 100 milliarder kr. 'Vi ender med at eje hele verden', klukker kåde Thor. Han begriber heller ikke surheden over, at der skulle være skåret ned. For den offentlige service er løftet med 22 milliarder kr. fra 2001 til 2005.

Men hvad velfærd angår, skal Thor ikke regne med, at vi nogen sinde får nok. Især ikke talsmændene for Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. De vil året rundt kl. 3 om natten stående på ét ben være i stand til at kræve flere milliarder til de ældre og til børnefamilierne og til de sindslidende.

Det sjove er, at VK-regeringen altid føjer dem et stykke vej. Der er såmænd allerede sat penge af til psykisk syge, børnefamilier og næsten alle ældre i finansministerens forhandlingspapirer.
Der er nemlig ingen, som tør sige, at mange ældre lever glimrende for den folkepension, de får. Eller at de fleste børnefamilier har det økonomisk bedre end nogen sinde. Den slags sandheder tør kun Ekstra Bladet skrive. Det anses for god tone at lade, som om store danske grupper lider forfærdeligt.

En anden skjult sandhed er, at den forhandling om finansloven -statens husholdningsbudget -for 2007, som nu begynder, er ret ligegyldig. For den drejer sig kun om to procent af statens udgifter. De 98 pct. af budgettet bliver slet ikke diskuteret. Det er lagt fast på forhånd med alle partiers indforståelse -fraset SF og Enhedslisten, som gerne ville sløjfe militærudgifterne.

Det anstrengende ved det forestående show med partidelegationer svansende ind og ud fra Thors kaffebord i ministeriet er, at det er en kamp om at lefle mest muligt for de størst mulige vælgergrupper. Det parti, der bagefter kan rose sig af at have skaffet 600.000 børnefamilier eller 700.000 pensionister nogle penge, er vinderen.

Finanslovsforhandlinger er ikke en saglig debat om, hvordan de mest trængende smågrupper kan samles op -mens alle andre henvises til at klare sig selv, hvilket de er glimrende i stand til, især hvis de plukkes så lidt som muligt i skat.

De kan snarere sammenlignes med en skønhedskonkurrence mellem uappetitlige og kiksede modeller med ekspertise i at forstille sig.

 

Det er nok for meget at håbe på, at lederen er udtryk for læsernes generelle holding, og dette indlægs overskrift er nok også en anelse optimistisk, men det er befriende når nogen vover at skære igennem den velfærdskonsensus, som gennemsyrer dette lands offentlige debat.

6 thoughts on “Ekstra Bladets borgerlige kulturkamp

  1. Jacob Mchangama

    Jeg skal beklage det håbløse lay-out, som er forsøgt renset, Smartlog og jeg bliver dog aldrig nærtstående.

    Svar
  2. Fluen

    Når en leder i Ekstra Bladet er velskrevet og borgerlig, så er Bent Falbert bedste bud på en forfatter. Hans Engell skriver hverken godt eller borgerligt – kun opportunistisk.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.