’Borgerlige’ kustoder

Det er næppe gået nogens næse forbi, at statsminister Lars Løkke holdt pressemøde i går. Formålet med mødet var at aflyse enhver større eller mindre skattereform. Som Peter Mogensen helt rigtigt sagde i Mogensen & Kristiansens Tirsdagsanalyse senere på dagen, betyder Løkkes udmelding effektivt, at regeringen ikke har tænkt sig at gøre noget som helst. Den er med andre ord ude af stand til at gennemføre nogen som helst faktisk politisk ændring inden et eventuelt valg. Det sker som bekendt seneste 19. juli 2019, og der ikke mange indikationer på, at Løkke har tænkt sig at udskrive valg før sidste øjeblik.

Udmeldingen kommer på en baggrund af et forløb, der med store velvilje kan betegnes som mindre kønt. Liberal Alliances partiformand Anders Samuelsen havde ellers i sommers meldt ud, at der var planer om en historisk skattereform. Det mente Dansk Folkeparti ikke, og slet ikke medmindre de kunne få ændringer igennem i udlændingepolitikken, der med stor sandsynlighed ville være både konventionsstridige og muligvis på kant med Grundloven. DF-forslaget om, at udlændinge fra bestemte lande, der har opnået lovligt opholdstilladelse i Danmark, alligevel ikke må tage danskkurser, tage bestemte former for uddannelse (eller måske endda bestemte typer jobs), er for eksempel stigende tæt på at indføre en slags digital Jødestjerne.

Løkkes regering er således, stillet overfor et DF der i stigende grad foreslår ekstreme indgreb for, som Mogensen og Kristiansen formulerede det i går, ”at have udlændingepolitikken for sig selv”, endeligt blevet til kustoder i et museum af antikverede reguleringer og politisk tænkning. En del af konsekvensen af Løkkes håndklæde i den politiske ring er også, at Liberal Alliance – i det mindste indtil næste valg – er blottet for politisk indflydelse eller betydning. Det eneste tydeligt ikke-socialdemokratiske parti (bortset fra Enhedslisten) har således gjort sig selv helt ligegyldigt.

Skal der tænkes ny i dansk politik før efteråret 2019, skal nytænkningen derfor komme fra enten Venstre – der har knægtet enhver afvigelse fra Hjort-linjen i partiets politik – eller fra de Konservative, der ikke ligefrem flyder over med intellekter. For de politisk interesserede er der med andre ord ikke andet at gøre end at lægge sig på sofaen de næste halvandet år, medmindre de vil investere i at interessere sig for andre lande end Danmark. Dansk politik er effektivt så død som en dinosaur og regeringen er kustoder i naturhistorisk samling de næste 16 måneder.

6 thoughts on “’Borgerlige’ kustoder

  1. Kjeld Flarup

    Der kommer nogle forhandlinger om skattelettelser her i foråret. Mit gæt er at Liberal Alliance vil tage de smuler det giver, og så forlade regeringen, så de kan positionere sig til næste valg. At blive i regeringen til valget vil være selvmord. Der er så den mulighed at LA’s exit kan udløse et valg, hvilket også kan være selvmord for de fleste borgerlige.

    Svar
    1. Christian Bjørnskov

      Jeg er faktisk ret enig i, at det nok ville være den umiddelbart mindst dårlige løsning for LA. Jeg tror bare ikke, at partiets ledelse ser det sådan. Mit indtryk er, at de nok vil holde fast i den dybt fejlagtige ide, at det er vigtigt ‘at sidde med ved bordet’ og lignende. Man skal heller ikke undervurdere den personlige betydning af en ministerbil, og hvad der ellers følger med posten.
      Mit bud på, hvad der sandsynligvis sker, er at de prøver at tage nogle små smuler i løbet af året, mens flere af ministrene fortsætter med at føre ganske uliberal politik. Og når valget kommer i 2019, får de et enormt smæk af vælgerne.

      Svar
      1. Uffe

        Enig med Christian – jeg tror ganske enkelt ikke på at ministrene i LA vil vælge liberale principper over deres egen kortsigtede personlige gevinst.

        Der er også masser af personer i LA der ikke forstår ret meget af hvad det vil sige at være liberal, de fremfører forslag der tydeligvis krænker de negative frihedsrettigheder. Spørgsmålet er om der er ret mange i partiet der egentlig ved hvad liberalisme er.

        Svar
          1. Uffe

            Gør det sig gældende i Danmark? Jeg troede kun det var gået galt i andre lande. Liberal, troede jeg, var i den klassiske forstand. Skal man bruge liberalist for at lægge sig i den klassiske tradition (minimalstat, frit marked, negative rettigheder)?

            Svar
  2. Niels O

    Bolden ligger vel hos de røde nationalpopulister nu.

    Hvis de fortsat ønsker at være gøgeunge i blå rede, må de lige skrue ned for deres sindssyge krav. De har vel troet, at de kunne ændre meningsmålingernes nedadgående trend ved at være “proaktive”, men den trend har ikke ændret sig.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.