Who is … Dagny Taggart? II

For et par år siden, i denne blogs ungdom, omtalte jeg i en post, at producenterne bag en mulig filmatisering af Ayn Rands evigtaktuelle monster-blockbuster Atlas Shrugged havde skrevet aftale med selveste Angelina Jolie om, at hun skulle spille den kvindelige hovedperson, Dagny Taggart.

Nu har jeg lige, med nogen forsinkelse, opdaget nyheden om, at dét projekt–måske ikke så overraskende grundet den lange forhistorie og bogens karakter–tilsyneladende er kørt ud på et sidespor.  Det skulle så til gengæld være til fordel for en TV-miniserie og med halvdelen af Brangelina skiftet ud med … selveste Charlize Theron.

Lad os nu se, om ikke også dét projekt kører af det Taggartske togspor, men alt andet lige lyder begge dele som en forbedring.  Lige så spændende Jolie er, lige så ubærligt ville det nok være at skulle høre hende ud(/øde-)lægge bogens filosofi.  Og så giver det da os muligheden for en sjældent attraktiv illustration af en punditokratisk blogpost …

5 thoughts on “Who is … Dagny Taggart? II

  1. scipio

    Hmmm, atlas shrugged som tv-serie … det burde stille nogle ganske skrappe krav til manuskript forfatterne.

    Off-topic (beklager, men det her forum er det eneste hvor jeg kan stille spørgsmålet og få et kvalificeret svar): Hvordan ligger det rent VELSTANDS-mæssigt, hvis man sammenlilgner Danmark og USA ? Vi har diskueret det en del og brugt CIA, The World Fact Book. Der ligger DK på en 30 plads, med BNP pr. indbygger på 37200 $ og USA ligger på 47500$

    MEN, dem jeg diskuterer dette med påstår at der bliver fiflet med tallene når der beregnes GDP – PPP, hvorfor de beregner det direkte ved at tage det rå tal for DK’s BNP og dividere det med antallet af indbyggere. Så lander DK lige pludselig på 61818$ pr. indbygger. Og USA’s er stadig på 47500$. Er der nogle af jer økonomer som kan dels forklare hvilke omregninger der ligger bag den officielle GDP pr indbygger og (endnu) bedre kan komme med gode solide henvisninger til pålidelige sammenligninger mellem DK og USA ?

    Svar
  2. Carsten Valgreen

    Scopio, det her er IMF data fra WEO:

    USA GDP/capita 2008: $47439
    DK GDP/Capita i USD ved PPP: $37304
    DK GDP/Capita i USD ved gns valutakurs: $62097

    Spørgsmålet er, hvad sammenligningen skal bruges til. Hvis det er en sammenligning af hvad gennemsnitspersonen kan “købe” for sin indkomst er det rigtigste helt givet PPP og Danmark er ca20% fattigere end USA. Det er også den mest stabile sammenligning over tid og den som giver de mest “stabile rankings” hvilket grundlæggende er mere troværdigt.

    Danmarks PPP BNP/cap ligger konsistent under dansk BNP/cap ved flydende kurser, men i øjeblikket er det helt ekstremt pga EURUSD (hvor dollaren formentlig er 20-30% undervurderet). Men generelt kommer DK altid ud med høje priser ved PPP-sammenligninger. Det skyldes ud over EURUSD, at kronen formentlig er overvurderet over for EUR efter mange år, hvor danske lønstigninger har ligget i overkanten af gns europæiske. Men også et højt moms-niveau i DK.

    Hvis dine venner bruger flydende kurs sammenligningen til at sige at DK er “rigere” er det formentlig ikke bare forkert, men måske endda en illustration af DKs udfordringer mht konkurrenceevne i fremtiden.

    Endelig kan man bemærke at en lang række serviceydelser i DK indirekte er højt prissat, fordi de ikke er prissat på et marked. Det gælder en lang række offentlige ydelser såsom uddannelse, børnepasning og sundhed. Hvis man tror på at pris/kvalitet er lavere ved offentlig end privat produktion (fordi dårlige offentlige virksomheder ikke kan udkonkurreres) er der et “skjult” real indkomst problem, fordi værdien af offentlig service reelt opgøres til hvad omkostningerne til den kan købe i markedet for private varer og tjenester.

    Mvh

    Carsten

    Svar
  3. JR

    @Carsten Valgreen: “Men generelt kommer DK altid ud med høje priser ved PPP-sammenligninger. Det skyldes ud over EURUSD, at kronen formentlig er overvurderet over for EUR efter mange år, hvor danske lønstigninger har ligget i overkanten af gns europæiske. Men også et højt moms-niveau i DK.”

    Er der ikke en række andre vigtige årsager som f.eks. offentlig regulering og monopoler på arbejdskraft? Hvad er effekten f.eks. af mindstelønnen?

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.