Overtroiske politikere og biased medier

Enhver ved nogenlunde oplyst dansker ved, at amerikansk udenrigspolitik i en væsentlig periode i 1980'erne var under indflydelse af astrologiens fordærvelige tankespind. At vi ved det skyldes i første række Donald Regan, der som bekendt blev de facto fyret af Nancy Reagan. Han fik sin hævn. I sine erindringer forklarer Regan at "virtually every major move and decision the Reagans made during my as White House Chief of Staff was cleared in advance with a woman in San Francisco who drew up horoscopes to make certain that the planets were in a favourable alignment for the enterprise." Hvorfor ved vi det? Har vi alle sammen læst Regans erindringer. Nej. Er det fordi fortrinlige kritiske sider som Para-nyt: Kritisk forum for paranormale fænomener, pseudovidenskab og folkeovertro har skrevet om det gentagne gange? Heller ikke. Svaret er selvfølgelig at danske mainstream-medier gang på gang på gang har rapporteret forholdet. De har heller ikke undladt at nævne, at Reagan hævdede at have foretaget en UFO-observation (hvilket Carter i øvrigt også gjorde).
Men vidste du, kære læser, at Cherie Blair er en new age-nut? At hun har fået assistance af en Feng Shui-"expert" til at indrette Downing Street No. 10? Ikke? At der bliver penduleret over hendes opsvulmede ankler og at hun spiser jordbærblade fra planter der er dyrkede på et elektromagnetisk felt defineret af en neolitisk cirkel i baghaven på samme adresse? Heller ikke? Tony selv har gennemgået en "rebirthing experience," der involverede mudderbade i Mexico og primalskrig "to signify the pain of rebirth" (alt ifølge Francis Wheens meget punditokratiske How Mumbo-Jumbo Conquered the World: A Short History of Modern Delusions. Anbefales!!). Det har du heller ikke læst om i Information, Politiken eller Berlingske. Punditokraterne er rystede, ikke så meget over de venstreorienterede mediers altid biased rapportering. Det er vi vant til. Nej, vi chokeres over en så flagrant mangel på evne til at score points — billige, javist, men gode ? på politikernes latterligheder.

Så hip er Tony Blair altså heller.

5 thoughts on “Overtroiske politikere og biased medier

 1. Frederik Hjorth

  … Med den helt afgørende forskel, selvfølgelig, at Reagan (ifølge Regan) traf /politiske/ beslutninger på baggrund af sin (over)tro, mens Blair-parret nøjes med at flirte med det paranormale i /privat/ regi. Således er Reagan-parrets tro på astrologi jo heller ikke almen viden fordi det var irrationelt – det samme kunne vel siges om eksempelvis JFK’s katolicisme – men fordi det helt fatalt fik lov til at blande sig med Ronnie’s professionelle gerning. Burde man ikke i stedet, som selvudnævnt liberalt organ, rose en presse der netop u-biased lader politikeres religiøse bekendelser være en privat-sag (som med Blair-parret) og kun råber vagt i gevær, når de (som hos Reagan-parret) utilladeligt påvirker det politiske virke?

  Svar
 2. Nicolai Foss

  Frederik,Dit argument om en “helt afgørende forskel” (“elvfølgelig”;-) hviler på følgende — implicitte — antagelser:1) Regan rapporterer sandt. 2) “Blair-parrets” “religiøse bekendelser” er en privatsag — som ikke har haft nogen indflydelse på ført politik.Ad 1) Regans selvbiografi skal ikke bare tages at face value. a) det kan være helt opdigtet, med maliciøse hensigter. b) Det kan være delvis rigtigt (fx Nancy konsulterede faktisk en astrolog, men det havde ingen indflydelse på den førte politik; etc.).Ad 2) Cherie og Tonys okkulte aktiviteter har — ihvertfald ifølge The Sunday Times — haft indflydelse på National Health Service: “The inclusion of Indian ayurvedic medicine … is thought to have been influenced by Cherie Blair’s interest in alternative therapy.”Så, jo, jeg synes faktisk at Politiken, Information og Berlingske skulle have skrevet om dette.

  Svar
 3. Benno

  Jeg har forstået at bl.a. fremtrædende medlemmer af Dansk Folkeparti er med i en årtusind gammel sekt, at de hører stemmer i hovedet og i højeste grad lader denne overtro “utilladeligt påvirker det politiske virke”.

  Svar
 4. vivi andersen

  Hvorfor skal alternative behandlingsmetoder samt en tro på noget andet end de autoriserede trosretninger være noget mumbo-et -eller-andet ?Hellere en tro på Indiansk opfattelse af Jorden som en levende organisme end Islam,Katolisicme og andre voldelige forførerer som alle kræver at være Den Rigtige Tro.Hellere også inddrage alternative behandlingsmetoder end kun at overlade sin sjæl og sit legeme til de autoriserede læger med deres opfattelse af legemet og sjælen som adskilte og med en opfattelse af legemet som et apparat, hvorpå der symtombehandles uden skelnen til helheden.Hvis noget er formørket og virkeligforstenet i egne opfattelse af at besidde Sandheden er de ovennævnte områder.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.