Freakonomics: Den knap så "dismal" Steven Levitt

Store dele af samfundsvidenskabelig forskning er de senere år gået i et af to spor: enten i retning af hyper-rationalistisk formalisering, hvor det synes at være et mål i sig selv at bevæge sig væk fra enhver empirisk relevans, eller i retning af ultra-relativistisk, navlebeskuende pseudo-filosofi, hvor personlig smag er alt, og god dømmekraft er fraværende.

Der er omvendt langt mellem de forskere, der siger noget, der decideret er … sjovt. Øjenåbnende. Overraskende. Og alment forståeligt.

En markant undtagelse er Chicago-økonomen Steven D. Levitt, som jeg første gang hørte om for kun knap to år siden, da New York Times Magazine havde en lang portrætartikel om ham. (Her er en anden fra Wired.)

Et kik på Levitts publikationsliste afslører, at han–udover mængden og kvaliteten–ikke er helt gennemsnitlig. Her er f.eks. emner som: Om hvordan indførelsen af fri abort i 1970erne sænkede USA’s kriminalitet i 1990erne. Om tillid og “free-rider” problemer, når kolleger skal dele bagels. Om ligheden mellem ejendomsmægleres prissætning og bookmakeres odds-givning. Om hvorvidt det er svømmepøler eller pistoler, der er farligst. Om hvorfor narkohandlere som regel bor hjemme hos deres mødre.

Eksempel: Levitt skriver f.eks. om sport. Eller rettere, han tager en kompleks, kontraintuitiv spilteoretisk indsigt med relevans for fodbold (“Man bør ved straffespark sparke bolden i retningen af målmanden”), sætter sig ned, studerer et par hundrede kampe systematisk, og skriver så en artikel om det. Hvad fandt han ud af? At sparkerne generelt ikke sparker direkte til målmanden. Og hvorfor så ikke det?

Se, det var da interessante spørgsmål!

Man behøver ikke at være enig i alle de konklusioner, som Levitt drager?eller de anbefalinger, som andre udleder fra hans konklusioner. Men det er, for mig i hvert fald, sjovere at læse en, der siger noget nyt på en begavet måde, end det er med menigheds-masturbering.

Til juni udkommer Levitts første populære bog (skrevet sammen med en journalist), Freakonomics. Jeg har bestilt den fra Amazon og glæder mig.

(Øv, jeg skrev faktisk denne post forleden, og netop lørdag–inden jeg fik postet den–har Poul Høi en artikel om samme emne i Berlingske Tidende. Punditokraterne overhalet af MSM! Til gengæld er det vist ikke gået op for Høi, at Levitts bog faktisk ikke er udkommet endnu …)

3 thoughts on “Freakonomics: Den knap så "dismal" Steven Levitt

  1. Dan Kjerulf

    Kære Peter,Bogen er udkommet. Jeg havde faktisk et eksemplar med hjem fra San Francisco i ugen som lige er gået. Og du kan roligt glæde dig; den er både tankevækkende og underholdende!Dan Kjerulf

    Svar
  2. Peter Kurrild-Klitgaard

    Tak. Jeg har faktisk selv været i NYC de sidste par dage og så igår bogen i Barnes & Noble (og Levitt på NBC’s “Today Show” torsdag morgen). Men jeg købte den ikke–da jeg bestilte den hos Amazon i forrige uge (hvor det dengang stod som, at den først ville udkomme i juni).

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.