Det går den gale vej

Nej, overskriften har ikke noget at gøre med Irak, hvor det som bekendt for alle andre end MSM fortsat går den rigtige vej mod et stadigt bedre fungerende demokrati og stadigt dårligere for lystmorderne i al-Qaeda, som nu er i åben krig med flere sunni-modstandsgrupper.

Det angår Aho-gruppen. Og nej, det er ikke en norsk popgruppe, men tæt på sådan rent geografisk. Det er en ekspertgruppe under ledelse af den tidl. finske statsminister Esko Aho (åh, ham!)

Gruppen gav sin rapport i fredags til Europa Kommissionen. Har De ikke set det i Deres avis? Så er det fordi, De ikke læser Information, der som eneste MSM omtaler rapporten i dagens udgave. Forståeligt nok, da den må bekymre avisens aldrende læserkreds af offentligt ansatte socialister. Eller De kunne have læst det i The Telegraph, hvor Mark Steyn meget naturligt leger hvad-sagde-jeg.

Det er da også deprimerende læsning. Her er et par uddrag:

Europe and its citizens should realise that their way of life is under threat but also that the path to prosperity through research and innovation is open if large scale action is taken now by their leaders before it is too late. (…)

Europe must break out of structures and expectations established in the post-WW2 era which leave it today living a moderately comfortable life on slowly declining capital. This society, averse to risk and reluctant to change, is in itself alarming but it is also unsustainable in the face of rising competition from other parts of the world. For many citizens without work, or in less-favoured regions, even the claim to comfort is untrue.

God citatskik byder mig påpege, at den Knud Heinesenske fremhævelse (Hvem? Ham med “afgrundens rand“. Nå, ham. Ja, ham. Altså ungdommen nu til dags…) i første afsnit er fra originalen. Nej, ikke Aho, den originale rapport.

Som det kan forventes af en offentlig rapport rettet mod Kommissionen, er løsningen på alle vores problemer flere store planer. Spørger man en frø, hvad der er løsningen på et problem, vil den formodentlig også foreslå, at man hopper. Og hvis man spørger en frø, er man vel kun lidt mere ude at svømme, end hvis man spørger en gruppe eksperter om Europas problemer. Medmindre den sidder på bredden. Men jeg fortaber mig.

Man kan mene om rapportens konklusioner, hvad man vil. Men den peger på nogle problemer i vores gamle velfærdsomklamrede Europa, som man bør beskæftige sig med.

På denne blog vil vi bl.a. fremhæve det pudsige, at rapporten ser det som et problem, at venture capital-branchen har sværere ved at rejse den kapital, som giver den navn og gør den til en fristende syndebuk for ubefæstede politikere. Se herom den seneste posting fra vores underjordiske punditokrat.

Er alt tabt, som Steyn og ligesindede gerne antager? Ikke nødvendigvis. Da Knud Heinesen (Hvem? Nu holder du op!) advarede om afgrunden, gav det et kulturchock, som socialdemokraterne aldrig rigtig har overvundet. Landet kom væk, ikke langt nok, men alligevel nok til, at der fortsat er håb.

Noget tilsvarende kan ske for EU, især hvis vi dyrker det nye Europa, dvs. de baltiske og centraleuropæiske nye medlemsstater. De har sunde instinkter, bl.a. deres aversion mod statsstyring, deres støtte til USA og deres ligestilling af nazisme og kommunisme. De er endnu ikke korrumperede af EUs støtteordninger, og selvom den slags gift virker hurtigt på tankebanerne, kan de stadig danne modvægt til de mere terminale tilfælde blandt de gamle medlemsstater.

Men det kræver en mere aktiv indsats fra vores egne politikere i EU, og en evne til at forstå problemerne, som de endnu har tøvet med at vise.

6 thoughts on “Det går den gale vej

  1. kjerulf

    Kære Mr. Law,Den underjordiske punditokrat forsvarer sådan set ikke venturekapital-branchen, men buyout-branchen. Nært beslægtede, javist, men endog ikke det samme.Europæisk venturekapital har i øvrigt ikke særlig svært ved at rejse penge. Men de har godt nok svært ved at investere den. Hvis en dygtig europæer har en god idé lader han den blive siddende mellem ørerne så længe som det tager ham at flyve til USA. Der kan han få sin kapital uden politiske “strings attached”, udvikle idéen på den forretningsmæssigt optimale måde (og prøve den på forsøgsdyr uden at frygte for sit liv) etc. Hvis idéen holder vand, er der også købere til den, og han må beholde pengene selv uden konfiskatorisk skat. Og når han har tjent kassen, må han bruge den som han selv vil. Hele dette foregår endda i et behageligt klima.Jeg besøger jævnligt innovative virksomheder i Silicon Valley. Hvor jeg end kommer hen, mødes jeg af stribevis af europæere. Danskere, hollændere, englændere, franskmænd, you name it. Europa har alle de planer, man kan ønske sig. Offentlig støtte til innovation i hovede og et vist andet sted. Men alligevel flygter hjernerne. Aho har ret i at beskrive problemet, men løsningen er færre planer og mindre støtte.

    Svar
  2. Anders Møller

    Ja, god artikel. Gad dog godt at vide om MSM stod for Mistænkelige Socialistiske Medier…..

    Svar
  3. Peter Nedergaard

    Ja, ja. Nok engang Untergang des Abendlandes. Nok engang er EU al ondskabs moder. At de nye medlemslande ikke skulle være interesseret i EU-støtte er nyt for mig. Hvor er dokumentationen for den påstand?Selvfølgelig er der problematiske ting i EU som fx CAP’en, men der er også det modsatte. Nok giver EU visse gange flere reguleringer, men også det modsatte.

    Svar
  4. David G.

    Mr Law nævner ikke at flere af de nye EU-lande har flad skat eller er på vej dertil. Men de har altså også alle meget lave fødselstal, så nogen fremtid repræsenterer de indtil videre ikke.Intet symptom på sygdommen er tydeligere end at det er en ekspertgruppe, der nu siger, hvad der har været krystalklart for enhver sober iagttager i snart mange år.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.