Canadisk klasse

Det er svært at holde grinet tilbage, når man betragter det seneste canadiske valg på afstand. Her gik vi og troede, at Canada – som fremhævet af Richard Florida og hans globale disciple – var selve hjemstedet for den kreative og sniksnakkende klasse med venstreorienteret styre på trettende år, og så kommer den konservative Stephen Harper ridende ind fra højre og afløser hippierne i Ottawa. Harper – der stammer fra provinsen Alberta i vest, hvor olieindtægterne sidste år var så indbringende, at lokalstyret sendte hver eneste indbygger en check på godt 2.000 kr. – ville aldrig ske i Danmark – er muligvis ikke bedre end forgængeren eller den liberale Michael Ignatieff (jo, dén Michael Ignatieff!), der lurer i baggrunden, men det er da klasse, at den kreative klasses vugge nu er skyllet ud med badevandet. For en tid, i hvert fald.

6 thoughts on “Canadisk klasse

 1. Citizen Dane

  Nu er canadisk politik ikke verdens mest stabile. Så hvem der er ved magten om et halvt år er et godt og åbent spørgsmål … jo, man er “kommet af med” de liberale – for nu. Men når nu Harper har jokket godt og grnudigt i spinaten, og pisset albertanerne af ved at give de skide socialister for mange ministerposter, så kan de troløse canadiske vælgere såmænd godt finde på at stemme de liberale ind igen, i ren protest.Protestvalg har der været en del af i Canada i tidens løb.For så vidt angår Bloc Quebecois: Én der har boet i Alberta i et år har mere end ualmindeligt svært ved at forestille sig, at Canadas vestlige konservative kan finde sammen med de frankofile ude øst på om noget som helst andet end et eller andet gensidigt ønske om at slippe af med hinanden, så man kan køre sit eget løb. Lige præcis den koalition har jeg meget, meget svært ved at forestille mig.

  Svar
 2. Henrik Hansen

  Det kan jeg heller ikke, overhovedet forstille mig. Og så er Bloc- en, vil forøvrigt også i dres politik temelig hippie-agtig for nu at blive i pundikraterne “saglige” sprog.De konservative mulighed er enten noget samarbejde med de liberale eller noget med NPD og så håbe på at Bloc-en ikke blander sig for megetHarper skal der nok for lave lidt om, men Canada vil stadig være af verdens bedste stater på sin egen hippie-måde.

  Svar
 3. Henrik Hansen

  En fremgang fra 30 – 36 % er så at skyllet hippierne ud med badevandet.At så både de Grønne og det social demokratisk NPD gik frem slører vel billedet lidt. Også kan Harper intet gennemført uden at samarbejde med disse “hippier”. Han har intet flertal og han får , hvis han ikke viser meget store samarbejds- evnersvært ved at overleve et år.Han kun blevet statsminister pga. Canada besynderlige regel om at det største parti skal danne regering.I stedet at man danner regering omkring et flertalRigtig højt niveau i holder her !!!

  Svar
 4. kjerulf

  Harper er som kandidat fra Alberta interesseret i en devolution af centralmagt til provinserne. I den henseende er den logiske samarbejdspartner Bloc Quebecois. Tilsammen har de flertal. Så hvis de kan finde ud af det, er der gode muligheder for at det holder. Det afgørende var at komme af med de liberale, der havde været for længe ved magten.Prøv i øvrigt at følge en anden skarp canadier (den første er selvfølgelig Mark Steyn), nemlig David Warren, der skriver i Ottawa Citizen!

  Svar
 5. kjerulf

  Undskyld, men hvad er det lige der er så fedt ved Canada?I min levetid er Canada gået fra at være et højt civiliseret land (stort stærkt militær, masser af minedrift etc.) til at være bare endnu et Sverige(et samfund hvor mange er på bistand og FN bliver taget alvorligt…) Hvis man ser på de korruptionsskandaler, der i disse år gang på gang ryster FN, har de alle et fællestræk: Canadiere på høje poster. Det er den canadiske hippie-måde. Når canadisk politik er ustabil, er det fordi landet er det.

  Svar
 6. Pelle Lauritsen

  Hvorfor er lige et “stort stærkt militær” og masse af minedrift høj civilisation?Jeg ville faktisk mene at det modsatte er tilfældet. Et “lille” militær, som tyder på at man ikke føler sig truet (eller vil true andre) og tror på at man kan snakke om tingene (ikke noget anti-usa i denne påstand, da usa jo er i en klasse for sig)Og hvad er det lige der er så fedt ved minedrift, med mindre man er industrialder nostalgiker.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.