Bryd tavsheden

En af vore trofaste læsere har gjort os opmærksom på et arrangement, hun selv har deltaget i organiseringen af, og som måske kan fortjene en bredere opmærksomhed, end emnet ellers får: Nemlig kampagnen "Bryd Tavsheden" om den ignorerede krig i Tjetjenien og de helt uhyggelige ting, der foregår dér–stort set upåagtede af omverdenen, desuagtet at de i grusomhed og omfang får meget dystre historiske perspektiver frem.  Netop i dag begynder i den forbindelse i København en filmfestival med samme titel.  Jeg har set kampagnens fotoudstilling i katalogform, og det er simpelthen hjertegribende.

P.S. In an unrelated story …  Ruslands præsident Vladimir Putin er begyndt at skrive om fred og frihed i britiske The Guardian–eller ihvertfald har de trykt en tale, hvori han bl.a. siger, at "The universal, indivisible character of security can be expressed as the basic principle that "security for one is security for all". As Franklin D Roosevelt said at the onset of the second world war: "When peace has been broken anywhere, the peace of all countries is in danger."."  I stedet skal man opføre sig i overensstemmelse med de "uncontested" principper om "openness, transparency and predictability".  Host, host … Det har afstedkommet nogle farverige indlæg på avisens blog, bl.a. dette fra en læser:

"Anna Politkovskaya, Igor Domnikov, Sergey Novikov, Iskandar Khatloni, Sergey Ivanov, Adam Tepsurgayev, Eduard Markevich, Natalya Skryl, Valery Ivanov, Dmitry Shvets, Paul Klebnikov, Magomedzagid Varisov, and Alexander Litvinenko could not be reached for comment."

9 thoughts on “Bryd tavsheden

 1. falkeøje

  Er krigen i Tjetjenien ikke bare en flig af den islamistiske fremfærd, som vi efterhånden kender altfor godt i Europa?falkeøje

  Svar
 2. Jacob Mchangama

  Ad Falkeøje: Jo ligesom Milosevic og Karadic jo i virkeligheden bare forsvarede kristne serbere mod muslimsk aggression….Vor herre bevares…

  Svar
 3. falkeøje

  Og nu vil FN forære de muslimske aggressorer Kosovo.Se i et gammelt leksikon, så vil du se, at omkring første Verdenskrig var muslimerne et lille mindretal.Siden er de sivet ind over grænsen fra Albanien og har formeret sig om kap med kaninerne, så i dag er de et stort flertal.Det er et skoleeksempel på muslimsk magtovertagelse overalt.De kan kun bremses med våben.falkeøje

  Svar
 4. RasmusE

  Uha, er det Søren Espersens “Storalbanien”, der truer os med sine potentielle 6 mio indbyggere.Vi går vores undergang i møde 🙂

  Svar
 5. Jacob Mchangama

  Jeg mener ikke en diskussion er formålstjenstlig da du med dine holdninger er uden for pædagogisk rækkevidde, jeg skal blot høre om du med den sidste sætning mener, at Milosevics og Karadics handlinger var berettigede?Weekly Standard havde sidste år en god artikel om Balkan ovenpå Milosevics død:http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/011/985qpckq.asp?pg=2Et lille uddrag:Some Western “realists,” looking for excuses not to act, could not help asserting the moral equivalence of Milosevic and his victims. But neither the Croats, nor the Bosnian Muslims, nor the Kosovar Albanians ever attacked Serbia or Montenegro. In an attempt at psychological distancing from the crimes of the Belgrade regime, some Westerners harped endlessly on Croatian and Bosnian Muslim collaboration with the Nazis in the Second World War, even though as many or more Croats were anti-fascist Partisans as helped the Nazis, and Bosnian Muslim clerics interceded on behalf of Jewish and Serb victims of the Germans.

  Svar
 6. Rune

  Jacob Mchangama:Vor herre bevares…Nu er det jo ikke nogen hemmelighed at Shamil Basayev kæmpede for et pan-kaukasisk islamisk kalifat og ikke blot Tjetjensk uafhænighed. Så det er ganske naturligt at beskrive vigtige dele af krigen i Tjetjenien som del af en “islamistiske fremfærd”.Tjetjenien har haft uafhænighed – hvilket de brugt på et regime hvis vigtigeste beskæftigelser var våbensmuling, organiseret kidnapninger og pengeafpresninger og meget andet alt sammen reguleret under islamiske domstole – for til slut at prøve at invadere en anden russisk republik (Dagestan).Men faktisk er der relativt stille i Tjetjenien i disse dage. Langt fra perfekt naturligvis. Men der er meget få der drømmer tilbage til krigen eller ønsker de fremmede islamiske terrorister tilbage.

  Svar
 7. Peter Kurrild-Klitgaard

  At der er fæle islamistiske terrorister i Tjetjenien er et uomtvisteligt faktum; overfaldet på skolen i Beslan er en af en håndfuld begivenheder, der (sammen med 11/9, o.s.v.) er sket i min _egen_ levetid, som jeg altid vil have prentet dybt ind i hukommelsen som de synlige indbegreb af, hvor grusomme mennesker desværre kan være. At en person som Basajev ikke er iblandt os mere, vil jeg ikke fælde tårer over.Men … det ændrer ikke på, at Ruslands fremfærd i Tjetjenien er noget, der bør gøre enhver med kærlighed til frihed og menneskerettigheder tilsvarende dybt berørt. Der er ikke blot tale om “collateral damage” men simpelthen tale om en forbryderstats hæmningsløst brutale overgreb mod en civil befolkning, hvor antallet af døde civile længe har kunnet tælles i hundredetusinder, og hvor det virker som om, at man er godt tilfredse med at have sat enhver form for retssamfund ud af kraft (hvilket selvfølgelig omvendt ville forudsætte, at man i Rusland havde en sådan tradition …).Og så er jeg altså fuldstændigt ligeglad med deres religiøse, politiske eller ideologiske overbevisning. Mord på uskyldige civile er–rigtigt gættet–mord på uskyldige civile.

  Svar
 8. Musikeren

  Tak til Peter Kurrild-Klitgaards gode klumme om at “bryde tavsheden” om uhyrlighederne i Putins beskidte krig i Tjetjenien, og PKKs grundsynspunkt: At der aldrig er noget som helst, der kan berettige en sådan utrolig blodig nedslagtning af civile som vi har set og ser i Tjetjenien. Og uden daglig TV-dækning, modsat andre “hotspots”.Nok har Putins forsøg på nyhedsblokade, forbud mod NGO-organisationer og stækning af den frie presse reduceret mulighederne for at få den blodige sandhed frem, men alligevel kan man undre sig over visse kommentarer her, hvor der tales om “relativ ro” i Tjetjenien. Det er mildt sagt en skønmaling. Må man minde om, at den såkaldte “relative ro” i Tjetjenien anno 2007 består i bl.a. følgende facts:1) Fortsatte kampe i bjergområderne i syd, se f.eks.January 29, 2007 (RFE/RL) — Russian servicemen and Chechen separatist rebels clashed in Chechnya’s Gudermes region today, leaving four servicemen and one rebel dead.http://www.rferl.org/featuresarticle/2007/01/AB781FDC-9069-4C6E-B92C-E363C80D58F5.html2) Fortsat udbredt tortur, forsvindinger, voldtægter og bortførelser, som nu gennemføres ikke alene af russiske tropper, men også af Putins lokale tjetjenske krigsherre, Ramzan Kadyrov. En terrorist i Basajev-klassen (altså lige bortset fra at Kadyrov er Putins egen håndplukkede mand). Den nu myrdede russiske journalist, Anna Politkovskaja anklagede i stribevis af veldomuneterde artikler og bøger Kadyrov for systematiske krigsforbrydelser. Europarådets udsending nævner også systematisk tortur og forsvindinger:March 2, 2007 (RFE/RL) — Thomas Hammarberg, the Council of Europe’s commissioner for human rights, addressed torture and disappearances in Chechnya during a Moscow news conference.http://www.rferl.org/featuresarticle/2007/03/2af294cd-d31d-4edc-8601-97bd0f13f67b.html3) Samtlige førende menneskeretsorganisationer beskriver situationen i Tjetjenien som præget af lovløshed og terror mod civilbefolkningen:Chechnya Under Reign Of Terror, Say Rights Groups: http://www.rferl.org/featuresarticle/2006/11/339232ea-8fea-49a6-93ab-fd4896f0e2ec.html4) Selv Putins egen marionettter i Tjetjenien taler om over 200.000 dræbte tjetjenske civile (ud af en førkrigstidsbefolkning på kun ca. en million mennesker, dvs. en 1/5 af befolkningen)! Se bl.a. Over 200,000 Killed in Chechnya Since 1994 — Pro-Moscow Officialhttp://www.mosnews.com/news/2004/11/19/civiliandeath.shtmlHeraf 35.000 børn. Menneskeretsorganisationer sætter tallet til mindst 250.000. Yderligere 200.000 tjetjenere er flygtet og lever under elendige forhold rundt omkring i nærområderne. Der er nu ca. 100.000 tjetjenske flygtninge i Europa. Procentvis er disse tal således langt, langt højere end nogen andre konflikter Europa siden 1945 – Balkan inklusive. Sarajevos lidelser og ødelæggelser er i denne sammenhæng peanuts i forhold til den totale russiske “ausradieriung” af Tjetjeniens Hovedstad Grosnij. Alene dén handling er en historisk krigsforbrydelse i sig selv. Musikeren

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.