Ugens citat: Norquist om rottehoveder, republikanere & cola

Den farverige amerikanske politiske aktivist Grover Norquist (leder af Americans for Tax Reform) er altid god for en ideologisk metafor.  Det var som bekendt ham, der i sin tid sagde, at han ønskede, at den amerikanske forbundsstat skulle være så lille, at den kunne druknes i et badekar.

Her en en anden metafor, som til med er dagsaktuelt i.f.t. de amerikanske Republikanere, der p.t. argumenterer for en slags “big government”-konservatisme; Norquist sagde således fornylig i en tale, at det er undergravende for tilliden til Republikanernes “brand”, som ellers har været succesrigt netop p.g.a. en politik om lave skatter:

“The reason this is important is the same reason that Coca-Cola has been so successful.  They brand Coca-Cola; they have quality controls.  You can walk into the store and you can grab a bottle of Coke off the shelves:  you don’t have to taste it, you don’t have to look at it, you don’t have to shake it around, you don’t have to ask your friends about Coca-Cola.  You just grab it off the shelf because you know what’s inside it.  Now if you get that bottle of coke home and you look at it and there’s a rat head in the coke bottle, you do not say to yourself, you know I’m not going to finish the rest of this coke bottle.  You tell your friends about the rat head in the coke bottle and you go on local television and show them the rat head in the coke bottle.  And all across the country, and the world, people say I wonder what my coke has? Okay.

Republican elected officials who vote for tax increases are rat heads in a coke bottle. They damage the Republican brand.  This is not a victimless crime:  oh Fred’s over in the corner raising taxes, but that’s Fred.  No! No!  Small children everywhere get discouraged if they see Republicans raising taxes because it confuses them, and they don’t know what it means to be a Republican.”

1 thought on “Ugens citat: Norquist om rottehoveder, republikanere & cola

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.