Dagens citat: Ole Thyssen om velfærdssamfundet

Vi har her på stedet skrevet af flere omgange om pædagogkonflikten, der spredte sig fra Århus til resten af landet. I et større perspektiv er konflikten naturligvis et sammenstød mellem mange folks ønske om 'mere velfærd' og de relativt snævre rammer, regering og kommuner har at operere indenfor, hvis der skal være råd til den såkaldt 'danske model' i fremtiden. I den forbindelse har Berlingske Tidende i dag interviewet filosoffen Ole Thyssen, som giver et par velrettede – og velfortjente – spark til danskerne:

 

"Velfærdstanken er ved at miste sin legitimitet. Vi har folk, der har behov for hjælp, naturligvis. Men vi har dertil også en række folk, der måske tidligere hørte til kategorien jeg-vil-ikke-ligge-samfundet-til-byrde, men som i dag forlanger alle deres skattekroner tilbage i form af bedre institutioner, veje eller kulturtilbud. Og utilfredsheden vokser på ryggen af hver eneste vundne rettighed. Denne stadige inflation af krav er giftig for samfundet. Ikke bare økonomisk, men også mentalhygiejnisk. Man kan sige, at vi bliver rigere og rigere, og samtidig bliver vi mere og mere utilfredse. Vi har dermed fået en velfærdsinflation. En overophedning af forventning, der må køles ned."

Et af problemerne er, at der af indlysende, rationelle grunde ikke er politisk vilje til at gøre noget. Den første politiker, der går i medierne og maler et sandfærdigt billede af situationen, kommer nemlig til at tabe stemmer i stor stil. Derfor får man det, Velfærdskommissionens formand Torben M. Andersen i artiklen kalder et troværdighedsproblem i velfærdsdebatten – "man forsøger at skabe et billede af, at tingene kan fortsætte uændret". Lidt i stil med udsagn om, at 'når vi nu er så rige, hvorfor har vi så ikke råd til X'. Sæt selv en offentlig udgift ind i stedet for X.

 

Thyssen vurderer, at danskerne er tæt på at være udenfor pædagogisk rækkevidde – og for egen regning kan man tilføje, at det samme er forstemmende mange politikere. Begge grupper hører primært, hvad de gerne vil høre, og så kommer man lynhurtigt i den særlige situation hvor keynesianske fortidslevn fra RUC og andre mærkværdige institutioner får reel indflydelse i debatten. Vi andre får blot endnu engang en mærkat i pande med påskriften 'mørkemand'.

7 thoughts on “Dagens citat: Ole Thyssen om velfærdssamfundet

 1. Michael

  Nogle gange tænker jeg, at det burde være obligatorisk for danskere at have taget undervisning i økonomi, hvis man ønsker at udøve sin stemmeret.Nogle gange synes jeg også, at der er politikere, der kunne trænge til et brush-up i økonomi.Det ville da være dybt deprimerende, hvis vi igen skulle vende tilbage til kun at kunne tale om arbejdsløshed, lavvækst, offentlige underskud, offentlige besparelser osv.Don’t fix it if it ain’t broken. Og da det åbenbart aldrig har gået så godt – then why fix it?

  Svar
 2. Rasmus Ole Hansen

  @ MichaelJa der er udvises ofte en overraskende mangel på økonomisk indsigt i den offentlige debat. Det kan jeg roligt konstatere uden selv at være nogen ekspert på området.Vedr. økonomi tidligt i skolen, så kræver det selvfølgelig at de der underviser også forstår begreberne. Det gør de ikke altid, hvilket enhver der har haft samfundskundskab i gymnasiet kan skrive under på.Men ja du er ikke den eneste der har gjort de overvejelser: http://www.blivoplyst.dk/okonomi.htm: D

  Svar
 3. Niclas

  Indignation kunne jo eventuelt fokuseres på udarbejdelsen af en samfunds- eller økonomikanon eventuelt.Det er trods alt en ret intimiderende mængde af litteratur og information, der er om emnet, så det er ikke lige til at tage fat på for den jævne borger.

  Svar
 4. Christian Bjørnskov

  @Niclas: En økonomikanon lyder umiddelbart som en god idé. En anden idé, nogle af os har fiflet lidt med, var at tilbyde efteruddannelse/opfriskningskurser til gymnasielærere, så de ikke blev ved med at enten undervise i forældet materiale eller lavede de samme fejl igen og igen. Det viser sig bare – ikke overraskende – at der ikke er et marked for det! Lærerne mener – givetvis ligesom politikerne – ikke at de har et problem. Og når det er tilfældet kan man jo råbe nok så højt om det, de foretrækker at leve i skøn uvidenhed.

  Svar
 5. Søren P

  @ Christian: Er de ikke allerede begyndt med det på det institut som dit eget skal fusioneres med? (Hvis Helge Sander ellers får sin vilje) Jeg mener bestemt de afholder hhv. en driftsøkonomi og en nationaløkonomidag for gymnasielærere. Sådan helt uden for kontekst kunne det da være sjovt at få et kvalificeret bud på en nobelpris – ellers må jeg jo blot vente en time.

  Svar
 6. Torsten Olsson

  Vi har været vidne til endnu en akt af spillet: Realøkonomi og Pengeøkonomi.Det er blevet opført et utal af gange, og vi har næppe set den sidste forestilling. Det er lidt pinligt, at heller ikke toppolitikere er i stand til at skelne mellem noget så fundamentalt i økonomisk politik.

  Svar
 7. nai

  Er Thyssen ikke gammel marxistisk teoretiker? Ikke fordi man skal rive folk i næsen med hvad de mente i gamle dag, men jeg havde godt nok ikke regnet med den slags klarsyn fra hans side.Jeg prøvede på et tidspunkt at læse hans bog “Æstetisk ledelse”. Den var for at sige det mildt også noget mere kryptisk formuleret end hvad han har stået frem med de sidste par dage. Klart, klart at man i virksomheds ledelse benytter æstetiske greb, ligesom kreativitet og ledelse også hænger sammen, men jeg fik aldrig lige fat på hvordan kunsthistorien kunne bidrage. Og så står han pludselig og siger borgerlige sandheden, endda understreget i dagens Politiken, hvor han endda understreger Politikens rolle i hylekoret. Interessant!

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.