Ugens citat: Dave Barry om frihed

På det amerikanske Marquette University har institutlederen for Dept. of Philosophy, James South, beordret en ph.d. studerende, Stuart Ditsler, til at fjerne et “patently offensive” citat, som den studerende havde placeret på sin kontordør på instituttet.  Citatet var af den meget vittige amerikanske humorist (og libertarianer) Dave Barry, som er forfatter til bl.a. bestsellerne Dave Barry Hits Below the Beltway: A Vicious and Unprovoked Attack on Our Most Cherished Political Institutions (2002), Dave Barry Slept Here og utallige morsomme klummer.  Citatet lød sådan:

“As Americans we must always remember that we all have a common enemy, an enemy that is dangerous, powerful, and relentless.  I refer, of course, to the federal government.”

Så meget for “academic free speech”.  Mere her fra Cato Institute.

5 thoughts on “Ugens citat: Dave Barry om frihed

 1. US

  Godt citat!”Academic free speech” my a.. Talk is cheap mr. South!På et lidt mere seriøst plan: Som Boaz også bemærker er det private universitet sådan set i sin gode ret til at regulere kommunikationen som den lyster. Prisen er et tab af bredde og i sidste ende et lavere akademisk niveau: Hvor mange Nobelpriser og nytænkende professorer mon sådan et homogent og politisk korrekt forskningsmiljø genererer/tiltrækker? Mon ikke allerede der er et par undergraduates eller tre, som overvejer at søge nye græsgange når phd’en skal skrives?James South’s indgriben var både dum og unødvendig, men det finder han tidsnok ud af.

  Svar
 2. David G.

  US’ tillid til idémarkedets frie funktion er velgørende, men desværre urealistisk.Går vi til eliten af grad schools, Harvard, Chicago, MIT, Cal Tech osv., er ensretningen endnu værre, idet man der næppe ville finde en ph.d. studerende, der overhovedet kunne finde på at være enig med Barry’s sarkastiske citat.Indoktrinering er ikke engang ordet. Det handler om en massiv selvopfattelse i den akademiske klasse, som er blevet en slags adgangskrav til klassen. Uenige personer normaliseres til den rette tro. De aller-allerfærreste har selvværd og viden nok til at søge nye grænsgange, og hvor skulle de iøvrigt søge dem?95 pct. af fastansatte professorer i historie i USA er enten registrerede Demokrater eller længere til venstre. Og jeg kender personligt et par stykker af de resterende 5 pct. Hvordan de hver især slap gennem nåleøjet med selvstændige tænkeevner i behov er en historie for sig, som bl.a. handler om at de slap igennem for 30 år siden, da pluralismen var større.Det er sgutte underligt at USA har svært ved at føre krig mod terror eller foretage sig noget som helst andet fornuftigt, når landets intellektuelle magthaverer er så ensrettede og tilmed ensrettede i den forkerte retning.Markedsløsningen (hvis der var et frit idémarked) ville naturligvis være at oprette alternative universiteter med et mere pluralistisk lærerkorps. Men (1) hvor skal det lærerkorps komme fra, når sættet af kandidater består af enstænkende progressive, og (2) hvordan skal sådanne nye universiteter konkurrere med de etableredes massive goodwill og med det forhold, at forældre og studerende ikke har tid og mulighed til at orientere sig?Ikke desto mindre findes en række (åndeligt) frie universiteter, men det er et meget, meget sejt træk.

  Svar
 3. US

  Jeg medgiver at etablerede institutioners goodwill er et stort problem, som ikke er let at overkomme.Men David, det er altså allerede i dag muligt for selvstændige studerende at diskriminere efter ideologiske kriterier. At studerende eller forældre ikke gider bruge tid på den slags er en anden sag, men information om, hvor fritænkende forskere og undervisere arbejder er altså frit tilgængelig:http://divisionoflabour.com/archives/002695.php

  Svar
 4. Peter Kurrild-Klitgaard

  @US: Hmmmmmm … Jeg synes, at alle studerende, alt andet lige, bør have et bredt pluralistisk udvalg af lærere at vælge imellem–og derfor også at det, alt andet lige, ville være en fordel med flere klassisk liberale/libertarianere/frimarkeds-orienterede konservative, etc. (Og jeg synes jo åbenlyst, at det er grotesk, hvor illiberale mange universiteters medarbejdere er.) Jeg kan også med baggrund i egne erfaringer (som studerende og akademiker) værdsætte, hvor rart og berigende det kan være for én at finde en anden med lignende interesser o.l., hvadenten det er på den ene eller den anden side af katederet.Men når det er sagt, så vil jeg altså hellere have nogle rigtigt gode akademikere (som _evt._ mener noget “rigtigt”), end nogle, der mener det “rigtige” men ikke er specielt gode. Jeg har selv læst og senere været gæsteforsker ved Columbia University, og det er sandt for dyden ikke “our place”. Men med en enkelt undtagelse (Jean Cohen, http://www.columbia.edu/cu/polisci/fac-bios/cohen/faculty.html) så er alle de lærere/forskere, jeg har stødt på netop dér, enestående dygtige og inspirerende. Hvis nogen er en rigtigt dygtig studerende, vil jeg _altid_ anbefale vedkommende at søge ind på top-skolerne (Harvard, Yale, Chicago, Columbia, Princeton, Stanford, o.s.v., samt i Europa Oxford, Cambridge, LSE & EUI), hvor vi måske nok ved, at 75-95 pct. af lærerne er venstreorienterede, fremfor på et andet- eller tredje-rangs universitet, hvor man kan være sammen med ligesindede. Heldigvis findes der enkelte steder, der både er relativt gode og med store koncentrationer af fornuftige _og_ dygtige frihedsorienterede akademikere (først og fremmest George Mason University), men lige bortset fra GMU kunne jeg næsten ikke forestille mig noget værre end at være et sted, hvis primære kvalitet var, at man var blandt ligesindede …David har iøvrigt ret m.h.t. problemerne med at oprette et privat universitet, der både var godt og fornuftigt. Der er folk, der har forsøgt, både i USA og andre steder, og det er uvilkårligt endt med, at det enten blev et dårligt sted, et politisk ufornuftigt sted, eller begge dele.

  Svar
 5. US

  @PKK: Jeg siger ikke, at de studerende skal diskriminere ud fra politisk overbevisning – jeg siger bare, at det ikke er umuligt at gøre det, hvis man har stærke følelser for den slags.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.