Mens Bernanke mener at have set lyset……

Ifølge FEDs præsident Bernanke har vi muligvis ramt bunden (eller rettere USA har ramt bunden) og har ser lys for enden af tunnellen ifølge pressen, se bl.a. her. Det kan der dog være delte meninger om, omend økonomen Peter Schiffs håb om at denne krise en gang for alle vil gøre op med Keynes ideer nok er temmelig “optimistisk”

Til gengæld vil jeg gerne anbefale de der ikke har set hans foredrag ”Why the meltdown should have surprised no one” fra d. 13. marts i år afsætter den time det tager. For de der ikke kender til Peter Schiff, skal det medtages, at han i hvert fald ikke var overrasket, hvilket også har gjort ham til lidt af en kultfigur på Youtube, hvor en række videoer illustrerer reaktionerne på hans advarsler igennem de seneste år, se bl.a. “Peter was right“. Ret skal være ret, han var bestemt ikke den eneste, her skal blot nævnes The Economist og Paul Volkner, Greenspan og Bernankes forgænger som præsident i FED, og der er mange flere (men kun få politikere).

For en en anden og mere global indgang til krisen (Peter Schiff er meget USA-centreret) vil jeg anbefale Niall Fergusons foredrag på Hoover Institute, “Geopolitical Consequences of the Credit Crunch“. En del vil formentlig kende Niall Ferguson fra serien “Ascent of Money” om den finansielle historie, der blev sendt på DR2 for et par måneder siden. flere af seriens afsnit kan ses her. For de der ikke har set serien, vil jeg varmt anbefale at gøre det.  

I foredraget er måske især afsnittet om det særlige forhold mellem USA og Kina (Chimarica) er “alle pengene” værd, mens hans pointe om at det IKKE bliver USA der kommer til at “betale” den største pris er værd at huske på.

Endelig vil jeg gerne gøre lidt reklame for Lasse Christensen Dyrbyes temasider om den østrigske skole og “Den store depression og andre kriser“.

Med ovenstpående og gårsdagens indlæg med links til foredrag af Jeffrey Sachs og William Easterly skulle der vist ikke være nogen grund til at kede sig, selv om vejret muligvis ikke opfordrer til udendørsaktiviteter i den kommende weekend – eller man bare gerne vil blive lidt klogere.

Og hvis nogen spørger mig om hvad der vil ske i de kommende år, vil svaret fortsat være, “at jeg håber at monetaristerne har en pointe, men frygter at den østrigske skole har ret”.

3 thoughts on “Mens Bernanke mener at have set lyset……

 1. Ole Birk Olesen

  Punditokraterne må vist også gribe i egen barm. Det forekommer mig, at det ikke er så voldsomt lang tid siden, at flere her på disse sider blev enige med sig selv om, at den østrigske skole havde oplevet sin bedste tid og bare var SÅ outdated …Det var før Ron Pauls valgkamp og finanskrisen. I dag er den østrigske skole måske mere populær og dagsordensættende end nogensinde?

  Svar
 2. thoejmark

  Østrigsk giver i hvert logiske og konsistente svar på krisen. Andre har svært ved at forklare krisen uden at modsige, hvad der skete i fortidige kriser f.eks. monetaristerne, som mener den store depression kom pga. mangel på likviditet, mens der nu er rigelig likviditet, men problemet er ikke løst.Hvis man vil have en mening fra en stor investor, så er der Jim Rogers. Han holder sin politiske mening ude og holder sig til fakta.Gode video’er på youtube.com:http://www.youtube.com/watch?v=vn-mgCScsPohttp://www.youtube.com/watch?v=LBRHmZiAEcs&feature=related

  Svar
 3. Martin Manscher

  Peter Schiff er virkelig galgenhumoristisk på den fede måde (“Why the meltdown should have surprised no one”). Helt sikkert den time værd. Lyder som om vi alle sammen skal ud og spekulere i at dollaren falder 🙂

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.