Globalisering og menneskerettigheder

Et af venstrefløjens mest markante argumenter mod globalisering har været, at den underminerer regimers respekt for de universelle menneskerettigheder. Jeg har altid undret mig over påstanden, ikke mindst når den er kommet fra propagandister som Naomi Klein. Ny forskning giver stof til eftertanke og – heldigvis – bekræftelse af min og andres mistanke: Globalisering er godt. Jeg havde en kommentar om det i Børsen i går. Her er et pluk:

Mens handel og investeringer bidrager positivt, er det i særlig grad den såkaldt »samfundsmæssige« globalisering, der presser regimer til at respektere menneskerettighederne: Jo flere, der har internet-adgang, læser udenlandske aviser og bøger, og har kontakt med udlændinge gennem rejser eller andet, jo bedre bliver menneskerettighedssituationen.

Hele kommentaren kan læses her.

2 thoughts on “Globalisering og menneskerettigheder

 1. trane

  Hej Christian

  Jeg har ikke adgang til hele kommentaren. Men jeg har svært ved at se, hvem der skulle være uenige med dig. Er Naomi Klein imod ‘samfundsmæssig globalisering’ eller samhandel, sådan generelt set?

  Hendes anke mod globalisering – hvad man så iøvrigt kan mene hvad man vil om – retter sig vel primært mod forhold for arbejdere i tredjeverdenslande, der leverer forbrugsprodukter til den første verden.

  Vh
  trane

  Svar
 2. Christian Bjørnskov

  Hej Trane
  Som jeg læser hende, er Klein imod alle former for globalisering, der ikke er under politisk kontrol. At hun så insisterer på, at denne kontrol skal være demokratisk – i en form, som hendes del af venstrefløjen definerer bemærkelsesværdig fleksibelt – er en anden sag. Og det, Bockmann og Dreher peger på, er at denne kontrol meget ofte er skadelig.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.