Uærlige kommunister

The Economist omtaler i denne uge et eksperiment fra Berlin, der havde til hensigt at teste folks ærlighed (hattip: Niclas Berggren). Dan Ariely, Ximena Garcia-Rada, Heather Mann (Duke) og Lars Hornuf (LMU, München) bad 250 folk om at kaste en terning 40 gange. De var blevet bedt om at vælge enten toppen eller bunden af terningen og notere antallet af øjne på den side for hvert kast. De blev derefter betalt for hvor mange øjne, de fik. Sandsynligheden er naturligvis kendt, så i gennemsnit burde hver deltager vinde 3,50 euro.

Men folk er ikke altid ærlige, og deltagerne vandt mere end 3,50. Det interessante ved studiet er, at vesttyskerne rapporterede 55 procent høje kast (3,68 øjne), mens østtyskerne rapporterede 60 procent høje kast (3,83 øjne). Statistisk finder forskerne således, at mange mennesker snyder, men at østtyskere er dobbelt så tilbøjelige til at snyde som vesttyskere. Dem, der har været udsat før Østtyskland længere, var også mere tilbøjelige til at snyde.

Studiet taler således til to litteraturer. Visse adfærdsøkonomer har påstået, at markeder underminerer tillid og sociale samarbejdsnormer. Resultaterne i Ariely et al. modsiger meget klart dette ved at vise, at vesttyskere, der har været ’udsat’ for kapitalisme meget længere, opfører sig mere troværdigt i studiet. Andre nye eksperimentstudier peger på det samme (f.eks. her). For det andet bekræfter det hvad man ved fra tillidslitteraturen, hvor befolkningerne i tidligere kommunistiske lande er markant mindre tillidsfulde end andre (f.eks. her). Det er ikke blot at de er mere risikoaverse – den lavere tillid er velbegrundet. Reagan og andre havde ret, når de klagede over ’lying commies’.

3 thoughts on “Uærlige kommunister

 1. Johannes Polemicus

  Interessant studie. Synes du ikke det er rimelig problematisk, at de ikke har nogen måde at måle personernes indkomstniveau på? Der er som bekendt en temmelig markant indkomstforskel mellem Øst- og Vestberlin, selv i dag.

  Svar
 2. Christian Bjørnskov

  Jo, det er en væsentlig svaghed. Men i de andre studier, der dokumenterer lav tillid og mindre ‘social’ adfærd ser det ud til ikke at være nogen afgørende faktor. Det sjove ved dette studie er, at det er så klart og samtidig er helt konsistent med tidligere studier

  Svar
 3. Pingback: Markedet og prosocial adfærd - et studie mere - Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.