Retssag om beslaglæggelse af Irans top-level-domæne

På Lawfare-bloggen refererer Paul Rosenzweig en finurlig retssag, hvor en række sagsøgere – ofre for terrorangreb – kræver Iran, Syrien og Nordkoreas landsspecifikke top-leve-domæner beslaglagt; altså .ir, .sy og .kp URL-endelserne. ICANN bemærker i sit processkrift – helt korrekt, efter min bedste opfattelse – at TLD’ere ikke er noget, man kan have en ejendomsret til. Men under alle omstændigheder er der tale om en interessant strategi i hvad man vel nok kan kalde en ”privat kamp mod terrorens bagmænd”.

1 thought on “Retssag om beslaglæggelse af Irans top-level-domæne

 1. Kjeld Flarup

  Ejendomsret eller ej, jeg finder det mere interessant hvordan en sådan sag kan afgøres af en amerikansk domtol. Derfor er denne uddybning nok vigtigere:

  “More to the point, if they were property, they would not be “in the US” and therefore subject to attachment — rather the ccTLDs are located where the servers that contain the domain are located — in this case in Syria, Iran and North Korea”

  Spørgsmålet om amerikansk juristiktion er jo egentligt også det centrale i denne blogpost.

  Teknisk set så ligger de TLD’ere som domænere so så skulle fjernes fra jo heller ikke allesammen på amerikansk grund. (Tror jeg, for det er ret hemmeligt hvor de står da et angreb på disse, kan lukke for hele internettet)

  Omvendt så kan et land vælge at blokere for et toplevel domæne. Men så skal det altså foregå individuelt i hvert af FN’s medlemslande.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.