Liberalisme i Danmark

Det nye nummer af Econ Journal Watch fortsætter dens serie om liberalisme i forskellige lande. Punditokraternes gamle redaktør, Peter Kurrild-Klitgaard har her en glimrende artikel om liberalismens historie i Danmark. Der er flere ting at hæfte sig ved, ikke mindst det forhold, at Danmark var et af de første lande hvor Adam Smiths Wealth of Nations blev oversat, og at landet havde en ganske særk liberal tradition i samfundsvidenskaberne op til Første Verdenskrig.

Kurrild hovedpointe er dog ”den store tørke” fra 1945-1980, hvorefter en generation – som Kurrild i høj grad selv er medlem af – genoplivede liberal tænkning på de danske universiteter og i medierne. Det er også fra denne ret eklektiske gruppe, og fra en synlig tradition for politisk økonomi og public choice på universiteterne, at Cepos er vokset frem. Eller som han skriver: ”After a long drought, the 1980s brought a visible renaissance of liberal thinking and writing in Denmark, and the present study has surveyed and highlighted some of the more visible circles and personalities. One lesson the history here presented may offer is that a few individuals and a few ‘centers’ may actually influence quite a lot.”

Hele artiklen er interessant og stærkt anbefalet for alle, der er interesserede i emnet og dets status i Danmark.

2 thoughts on “Liberalisme i Danmark

 1. Uffe

  Fed artikel, tak for den!

  Jeg vidste eksempelvis ikke at Jeppesen var så erfaren en herre 😉

  Også ganske interessant at nogle af arkitekterne af velfærdsstaten selv begyndte at betvivle dens fordele pga. overbureaukratiseringen.

  De kunne have læst nogle bøger om den slags (eksempelvis Mises’ Bureaucracy), så ville man på forhånd have kunnet sige at sådan en statslig institution bliver meget omsiggribende rent bureaukratisk.

  Svar
 2. Carl

  >Georgists also championed the so-called ‘single-tax’ on land, which essentially would nationalize ownership of all land

  Hvordan i alberden betyder grundskyld nationaliseringen af alt land?

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.