Dansk udviklingspolitik og Deatons Nobelpris

Regeringen har foreslået nogle meget begrænsede ændringer af udviklingsbistanden – inklusive en mindre beskæring af især den direkte støtte til de såkaldte programsamarbejdslande. Jeg synes, debatten i kølvandet på selv de små justeringer har været nedslående for ikke at sige direkte pinagtig. Det besluttede jeg mig for at skrive min faste klumme på Altinget om.

Men emnet fik unægtelig en ekstra dimension, da Nobelprisen i økonomi for 2015 mandag blev tildelt Angus Deaton. Hans arbejder med måling af forbrug har ført ham til at måle fattigdom, og han er derudover gået ret kontant ind i debatten om udviklingsbistand. Hans konklusion er, at den gør mere skade end gavn. Både Christian Bjørnskov og NIels Westy har nævnt pointerne her på bloggen. Det slår direkte ned i den danske debat.

Ud over klummen om udviklingsbistand har jeg skrevet denne kommentar i Børsen. Det er også blevet til interviews til Radioavisen, TV2 News, P4 og DR2. Og så har jeg skrevet min årlige Nobelprispræsentation i Weekendavisens videnskabstillæg Ideer med en chance (jeg kan desværre ikke linke, så man må have abonnement eller fat i papirudgaven).

2 thoughts on “Dansk udviklingspolitik og Deatons Nobelpris

  1. Kjeld Flarup

    Den nobelpristildeling kunne jeg godt have brugt da jeg var igennem til Radio 24syv eftermidag for en måned siden, da de debatterede om Last Løkke var en hykler fordi han ville sætte udlandsbistanden ned samtidigt med at han talte om at hjælpe i nærområderne. (Den debat hvor en nyvalgt DF’er rodede sig ud i noget med BNP)

    Da var jeg oppe imod, at de lige havde haft en tidligere udenrigsminister igennem som sagde at udlandshjælpen skam hjalp. Det ville have været godt at have kunnet henvise til en Nobelpristager, som siger at det ikke forholder sig sådan.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.