Deltavarianten i en vaccineret befolkning (Hollandsk version)

For nylig undskyldte den hollandske premierminister, Mark Rutte, for at have genåbnet samfundet for tidligt. Årsagen var kraftigt stigende smitte i Holland, og regeringens svar var at indføre nye restriktioner for barer, restauranter og natklubber. Det hele blot to uger efter, at mange restriktioner ellers var blevet fjernet.

Som jeg tidligere har beskrevet, har stigende smitte i UK ikke været et problem for sundhedssektoren, da den ikke har medført samme stigning i antallet af indlæggelser som tidligere set (se opdateret figur nederst i dette indlæg).

Nedenstående figur viser sammenhængen mellem smittetal og nyindlæggelser i Holland.[1] Figuren viser meget tydeligt, at Holland – der har vaccineret lidt færre end UK og Danmark – står i samme situation som UK (og Danmark). Den historiske sammenhæng mellem smittetal og indlæggelser er tydeligt brudt. De kraftigt stigende smittetal har ikke som tidligere ført til en kraftig stigning i antallet af nyindlæggelser.

Konklusionen er, at Boris Johnson gjorde det rigtige, da han genåbnede samfundet på #FreedomDay d. 19. juli (men frie er briterne nu ikke), mens Mark Rutte gjorde det forkerte, og indførte restriktioner for hollænderne selvom sundhedssektoren ikke er i nærheden af at være under pres.

Nedenfor er den opdaterede figur for smittetal og nyindlæggelser i UK.

[1] Data er fra https://coronadashboard.government.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames og https://coronadashboard.government.nl/landelijk/positief-geteste-mensen.
Forbehold: Jeg har brugt NICE-tal, da de angiver, at LCPS ikke er præcise (begge datasæt giver dog samme overordnede konklusion). Det er uklart for mig, hvorfor nyindlæggelser stiger før cases (i UK har jeg forskudt indlæggelserne, for at kunne placere kurverne oven i hinanden – det har jeg ikke for Holland). I et dokument læste jeg, at mange først bliver testet ved indlæggelsen, og hvis den angivne dato er svardatoen og ikke testdatoen, kan det være en del af forklaringen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.