Fra min inbox: Eksempler på vækstdræbende regulering

Jeg fik denne mail her til aften. Der er flere “gode” eksempler på, hvorfor regulering er dræbende for væksten.

Hej Jonas

Hvidvaskningsloven gør det besværligt at lave en erhvervskonto.

https://jyllands-posten.dk/jplokal/jpvejle/ECE13326053/derfor-etablerer-pengeinstitutter-saa-sjaeldent-erhvervskonti-til-unge-ivaerksaettere/?loggedIn=true

»Kort sagt er en erhvervskonto enormt ressourcekrævende for banken i forhold til blandt andet hvidvask, mens indtjeningen er svær at få øje på,« forklarer John Hauge Nielsen.

Min egen lille anekdote går på, at både konen og jeg har et CVR-nummer. Jeg laver lidt ingeniør-konsulentarbejde (størrelsesorden 30-40000 kr. om året) ved siden at mit arbejde, og konen har et lille festkage-firma, hvor hun søger for at holde sig lige under 50.000 kr. om året, så hun ikke skal momsregistreres. (I parentes bemærket har hun sagt nej til lige så mange kager, som hun har sagt ja til, men hun gider ikke bøvlet med moms, sådan virker regelstaten også.) For nylig var vi ved at skifte pengeinstitut, men opgav det igen, da det ville koste ca. ca. 3000 kr. per CVR-nummer om året i det nye pengeinstitut. Det lægger noget af en initialomkostning på det at drive en lille virksomhed. Jeg ved godt, det er småbeløb i det store billede, men det kunne være interessant, hvis nogen undersøgte, om hvidvaskningsloven kan måles på antallet af iværksættere.

»Kort sagt er en erhvervskonto enormt ressourcekrævende for banken i forhold til blandt andet hvidvask, mens indtjeningen er svær at få øje på,« forklarer John Hauge Nielsen.

Uddrag fra artikel i Jyllands-Posten

Mailen fik mig til at overveje to spørgsmål: 1) Er der nogen opgørelser af, hvor mange virksomheder, der tjener lige under 50.000 kr.? 2) Er der lavet nogen forsøg på at estimere, hvor meget reguleringen koster bankkunderne (for som Westy skriver her, er det ikke bankerne, der betaler)

1 thought on “Fra min inbox: Eksempler på vækstdræbende regulering

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.