Farvel til autoriteterne

“Unge gider ikke rugbrødsarbejde”, står der i dagens Urban. De unge er blevet primadonnaer – det gælder især den såkaldte @-generation (født mellem 1977 og 1992), der er egocentriske projektbørn, som er ligeglade med autoriteter og på arbejdsmarkedet surfer fra job til job.

Men hvad med autoriteterne? Rektor Niels Chr. Sidenius fra Århus Universitet melder hus forbi. Hvor Syddansk Universitet og Handelshøjskolen i København hver har taget initiativ til et karrierecenter, der skal lette de studerendes overgang til den virkelige verden, måske endda den private sektor, så kommer det ikke på tale på andre statslige uddannelsesinstitutioner. Den århusianske rektor udtaler: “Jeg kan som udgangspunkt ikke se, at det er vores ansvarsområde. Vi skal ikke ud og fortælle de unge, at de skal indstille sig på at kede sig 25 pct. af deres arbejdstid, fordi virkeligheden er sådan”.

Citatet er slående. Hvis den kendetegner Akademias selvopfattelse anno 2005, så er der ikke noget at sige til, at nye kandidater har så svært ved at finde arbejde (se http://www.kommunikationsforum.dk/?articleid=11792). Og så forstår man også bedre, hvorfor @-generationen har sagt farvel til autoriteterne, for autoriteterne har for længst sagt farvel til dem. De kan rende og hoppe – eller søge en stilling i den offentlige sektor og håbe det bedste.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.