May the force be with you …

Mange er gennem tidens løb blevet klar over, at George Lucas formodentlig skjuler en frihedselskende liberal bag sin Hollywood-maske–der er ihvertfald en hel kult af folk, der har læst libertære politisk-ideologiske budskaber ind i hans film (f.eks. Samizdata.net).

Og i dagens anledning–hvis De skulle være i tvivl: den 28 år ventede premiere på Star Wars III–leverer Punditokraterne et par relevante link. Bare sådan lige for at markere, at der i hjertet på enhver mere eller mindre gråsprængt Punditokrat gemmer sig en lille dreng–f.eks. én der for ca. 28 år siden, som pre-pubertær knægt, tryglede den lokale kioskejer om den Star Wars-plakat, han havde hængede som reklame i sin lille butik på Læssøegade, og som brugte en lommelygte til at illudere det lyssværd, han kunne bekæmpe "The Evil Empire" med. (Eller var det en anden historie?)

Økonomen Mark Thornton havde i sidste uge denne artikel på Misesblog ("What is the 'Dark Side' and Why Do Some People Choose It?"), og den er en fortsættelse af et par tidligere om samme emne. Jeg skal selv se filmen på søndag–and may the force be with you too …

2 thoughts on “May the force be with you …

  1. Anonymous

    George Lucas er lige så stupidt pc og anti-Bush som Lars von Trier. At han samtidig muligvis har libertære instinkter, vil jeg ikke udelukke, men alt, hvad manden siger offentligt om politik, er lige lukt ud af Bermuda-trekanten Hollywood-New York Times-venstrefløjen af Demokraterne.Jeg holdt op med at se Lucas film efter Star Wars III, fordi historierne blev stedse dummere og effekterne stedse mere prangende og meningsløse. De første to film havde en vis mytisk flothed, som hvis man var virkeligt venlig kunne minde om Wagner eller endog Tolkien. Men derfra gik det stærkt ned ad bakke.Hvis Kurrild vil se den sidste, vil jeg dog overveje det samme … men med fare for at blive skuffet. Det var sgu noget andet dengang i 77!David Gress

    Svar
  2. Peter Kurrild-Klitgaard

    Kære David,Du har som regel ret i det meste, og det er muligt, at Lucas er blevet mere PC, end jeg kunne huske (omend jeg mener, at det er lidt unfair at sammenligne ham med Trier–så dybt kan han næppe synke). Men man skal måske også passe på med at læse for mange konkrete nutidige/partipolitiske budskaber ind i serien snarere end de mere overordnede temaer.Og jeg tror, at serien som helhed klart vil stå som kampen mellem de gode og de onde (uden gråtoner).Og hvis der er et budskab om, at man skal passe ekstra på med de “midlertidige” begrænsninger i friheden, som politikere indfører i “nødsituationer”, så tror jeg egentlig, at det er et budskab, der er mere tidløst (og fornutigt) end, hvorvidt Bush er eller ikke er en vis legemsdel.Se iøvrigt dagens Wall Street Journal:http://www.opinionjournal.com/taste/?id=110006713Bedste hilsner,Kurrild

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.