Gone native

Når man udstationeres for at rapportere fra et fremmed land, er der altid en alvorlig risiko for, at man assimileres med lokalbefolkningen, så man helt overtager deres måde at tænke på. Som det hedder på engelsk: to go native. Det gælder i diplomatiet – og blandt journalister. Det bliver reportagerne ikke nødvendigvis mere kedelige af, men hele ideen med udstationeringen fortager sig lidt; man kunne lige så godt oversætte de lokales egne beretninger.

Det fænomen synes at være på spil for Berlingskes udsendte Poul Høi, der i sine seneste reportager om den såkaldte Plame-affære synes grebet af det lokale pressekorps afsky for præsidentens nærmeste rådgiver Karl Rove. I lighed med Blairs rådgiver, Alastair Campbell, hades han intenst af mediernes venstrefløj og af samme grund: han er bedre til at manipulere dem end de ham.

Den såkaldte Plame-affære tager sit udgangspunkt i påstanden om, at Bush løj, da han hævdede i en tale til nationen, at Saddams Irak havde prøvet at købe uran fra Niger. Joe Wilson skrev først en artikel og dernæst en bog med denne påstand. Den holdt blot ikke. Dels påpegede Bush, at påstanden kom fra den britiske efterningstjeneste, og her fastholdt man den, dels viste Wilsons egen rapport, der kom frem under en senere Senats undersøgelse, selv at bekræfte kontakt mellem Irak og Niger. Men i den smædekampagne, som republikanerne derefter gengældte med, blev Wilsons kone ofret, og spørgsmålet er nu, hvem der gjorde det, og om det er strafbart.

For denne del af baggrunden for Niger-historien, der behændigt synes udeladt i dækningen, se mit tidligere debatindlæg fra Berlingeren 16/7 04, der angår Butlerrapporten, hvor Niger-historien fastholdes. Historien blev også omtalt, som et af de få steder i dansk presse, i Weekendavisen af Frede Vestergaard, Butler og uran-historien (23/7 04, se via Infomedia), der medtager Senatets efterfølgende undersøgelser. Endelig kan man også vælge den mere dugfriske og som sædvanligt langt mere underholdende sammenfatning, som Mark Steyn bidrog med i går.

Hvis man endelig skal go native, hvorfor så ikke efterligne folk som Steyn?

4 thoughts on “Gone native

 1. kjerulf

  det er godt vi begynder at blive lidt mere håndfaste her på dette forum. Hr. Høi er såmænd hverken værre eller bedre end andre udenrigskorrespondenter. Tænk fx på Ole Sippel, Frank Esmann eller Tom Buk-Swienty. Men det, de herrer korrespondenter burde være mere bevidste om, er, at vi andre også kan læse indenad. Og vi læser åbenbart et bredere kildemateriale end korrespondenterne. Dem i USa gør jo stort set aldrig andet end at summere, hvad de har læst i New York Times. Så deres dage er talte.

  Svar
 2. Christian Lindhardt-Larsen

  Hvilke ‘affære’ ?http://www.nytimes.com/2005/07/16/opinion/16tierney.html?ex=1279166400&en=897af4c96d4b647d&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rssHøi ligner nu mest andre danske Ritzau/Politiken kloner. Forstår ikke at de har ham på en borgelig avis.F. eks. skrev han ikke en eneste artikel om Rathergate, men istedet flere gange om ‘bulen’ på ryggen af Bush.Høi skrev også at “Outfoxed” ‘beviste’ at Fox News er republikansk http://www.filtrat.dk/comments.php?id=1152_0_1_0_CDDR 2 måtte efterfølgende indrømme at de ikke opdagede at filmen var valgpropaganda for Kerrylejren ..http://www.filtrat.dk/comments.php?id=1829_0_1_0_C

  Svar
 3. Anonymous

  Berl. har Høi, fordi(1) avisen meget længe ikke har haft noget, der ligner en borgerlig ansættelsespolitik(2) der, selvom avisen havde en politisk strategi, ikke findes kvalificerede ansøgere, for danske journalister er næsten uden undtagelse produkter af 68-kartellet Journalisthøjskolen. JH har fungeret ganske efter hensigten; vi har idag en mere ensrettet medieverden end i 70rne. JH og medierne idag er skoleeksemplet på den vellykkede march gennem institutionerne. Kan nogen benægte, at 68-venstre har sejret fuldstændig og (måske) uigenkaldeligt? (DIIS-hvidvaskningen af fodnotepolitikken er et andet aktuelt eksempel herpå. Marxisme og klassekamp er erstattet af den kølige fortielse og den raffinerede fordrejning).(3) Berl.s ledere i deres provinsialitet tror, at Høi er en god journalist. Han har jo vundet Cavling-prisen!Buk-Swienty er af en anden kaliber end Høi. Han er faktisk nysgerrig.David G.

  Svar
 4. Bielefeldt

  Jeg er enig med David. Poul Høi er ikke andet end en middelmådig romanforfatter forklædt som journalist. Journalister, der som Høi kan lide at lege med sproget, har det med at underprioritere sandheden. Men spændende er hans fortællinger da!

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.