Ugens citat: Zinmeister om tidens kunstneriske idealisme

Ikke et ord om Evaristi, men dog noget nærliggende …

"There is no 'Guernica' painted for 9/11. Nothing like The Red Badge of Courage, or All Quiet on the Western Front, or Slaughterhouse-Five has been written…. The Manhattan creative class hasn't produced even a Forrest Gump to capture in popular form the circumstances and emotions of that searing day…. Lord knows, the creative class mobilized their artistry in response to the AIDS epidemic. Remember the endless AIDS Quilt projects? The interminable string of Broadway plays documenting the personal horrors of HIV? But recognizing that America has ruthless and evil Third World enemies who will kill us unless we kill them first? Umm, I think I'd rather work on my novel about the secret repression of gay pastors in Dallas."

Karl Zinmeister, i magasinet The American Enterprise.

2 thoughts on “Ugens citat: Zinmeister om tidens kunstneriske idealisme

  1. Morten

    Tendentiøst og ugenialt, hvis jeg må være så fri…Red Badge of Courage er fra 1895. All Quite… er fra 1929. Slaughterhouse-Five er fra 1969 (og så må jeg indrømme min uvidenhed omkring Guernica – ikke mht. hvornår det er malet, men mht. hvornår det kom til en større befolknings kendskab – det kan udmærket have været i 1937, og dermed være undtagelsen der bekræfter reglen i de nævnte værker).Der er altså for de nævnte værkers vedkommende gået mellem 10 og 30 år fra den begivenhed der skildres er foregået, til værket er udkommet, hvilket vel egentlig invaliderer argumentationen.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.