Back in the USSR …

Berlingske Tidendes Jørgen Staun beretter i dagens avis, hvorledes den russiske statsduma i går ved 1. behandling vedtog et lovforslag, som i realiteten vil gøre det umuligt for internationale organisationer at have afdelinger i Rusland, som er politiske og helt eller delvist finansierede fra udlandet.  I praksis vil det bl.a. betyde, at Amnesty International og Human Rights Watch ikke længere vil kunne have afdelinger i landet.  Tilfældigt? Næppe:

“Stramningen sker for at forhindre, at udenlandske regeringer ved at støtte russiske uafhængige organisationer – såkaldte ngo’er – kan fremme en »Orange Revolution« i stil med den i Ukraine og Georgien, hvor de russisk-støttede magthavere blev væltet af folkelige demonstrationer.”

Nobelprisvinderen Milton Friedman formulerede for en del år siden den tese, de forskellige former for frihed (personlig, økonomisk, politisk) over tid vil tendere i retning af at gå hånd i hånd i et land.  I den forbindelse kan man så bemærke sig, at Rusland i 2003-tallene fra Economic Freedom of the World Index fik en score på 5,1 (af 10), svarende til en plads som nr. 117 af 127 lande.  Til sammenligning fik man i 1995 en score på 4,0 og en plads som … nr. 117 af 123 lande.  Plus ca change …

2 thoughts on “Back in the USSR …

  1. Niels

    Nu kan det så måske diskuteres hvor “folkelig” protesterne i Ukraine var. I både Ukraine og Rusland løber rygterne om udenlandsk regeringsstøtte til demonstranterne kanaliseret ind via netop NGO’er, hvilket vel heller ikke er utænkelig: Hvor lang tid kan man egentlig protestere i stedet for, at arbejde når den private opsparing er stort set ikke-eksisterende? Men når man har været udsat for den massive propaganda udsendt af de “uafhængige” danske tv stationer DR og TV2 må teksten naturligvis udlægges som det gøres i Berlingske – endvidere understøttet af den sædvanlige anti-russiske retorik, der konstant fremføres på EU plan: Når det går løs i Tjetjenien er det statens (læs: Ruslands) skyld, men når det samme sker i Frankrig er der tale om bølleoptøjer. Min personlige teori går på, at de (franske) teknokrater i Brussels hader russerne fordi de på så uforskammet afviste planøkonomien i 1991 – når enhver kan regne ud, at den skadelige konkurrence ødelægger os alle! Længe leve tusindårsriget eUSSR! I stedet for at hyle i kor med soc.erne burde dette site interesserer sig noget mere for russiske tilstande: Lav skat og sammenhold baseret på privat initiativ. Det stereotype billede af Rusland og russerne er virkelig til at brække sig over.

    Svar
  2. Pelle

    Ja, Rusland er virkeligt et paradis på jord !!!Et parlament der består mere eller mindre af et parti, et parti der har som eneste programpunkt at holde præsidenten ved magten.Et land hvor korruption og statslig fornægtelse stortrives og et sted hvor nogle af de fedeste økonomiske reformer i lang tid blev smadret af en uhellig alliance mellem en præsident der manglede penge til en valgkamp og kommunister (salget af de offentligt ejede virksomhedder tilbage 1994, så vidt jeg husker). Og hvor man nu overvejer at gen-nationaliserer en række virksomhedder.Og det gamle Ukraine, et land uden frihed, hvor oppositionen forsvant uden spor og en marginal økonomisk vægst og hvor præsidenten brugte chernobyl til af afpresse vesten.Ja, det er/var i sandhed et paradis på jord!!!

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.