Ugens citat: Metz om egen fatteevne

Information har dd. et  stykke–traditionen tro–nærgående, kriti
sk journalistik, denne gang et interview med organets fhv. chefredaktør, nu senior surling, Georg Metz, som fylder 60 år.  Heri hedder det selverkendende:

“Hele den liberalt individualistiske tanke, som folk som tænketanken CEPOS bevæger sig i – de kunne lige så godt tale albansk baglæns. Jeg forstår det ikke.”

Well, så fik vi da dét afklaret–hvis man skulle have været i tvivl.

7 thoughts on “Ugens citat: Metz om egen fatteevne

 1. David G.

  Han er da ærlig, vrøvlehovedet.Men altså. Der er noget rygende galt i det, man engang kaldte almendannelsen, hvis en kulturkoryfæ som GM kan prale af, at han ikke forstår den vestlige civilisations væsentligste og mest karakteristiske politisk-moralsk-filosofiske tradition.Skam dig, Metz!

  Svar
 2. Flemming K

  “som folk som tænketanken CEPOS” – at han er et vrøvlehove understreges vel i den lille citatbid her. Folk som CEPOS? tsk…

  Svar
 3. Hr. Bentzen

  Det er såmen ikke så svært at forstå GM, manden har jo ret i at liberalismen er som midgårdsormen – er verdensomspændende og bider sig selv i halen.

  Svar
 4. US

  Både Svikmøllens og Blækspruttens angreb på Cepos var vel forventelige, idet begge har en rimeligt bred appeal – blandt andet fordi netop de færreste går ram forbi.Jeg vil i stedet se angrebene som noget positivt. Forlæggerne mener jo åbenbart, at Cepos er blevet en så betydelig (politisk) institution, at de er nødt til at have dem med i deres satiriske udgaver af “året der gik”. At kritikken så er malplaceret kan både Cepos og de liberale vel nok leve med – Svikmøllen og Blæksprutten er vel ikke de første steder, man ville forvente at kunne se et begyndende brud på den mentale barriere overfor liberalismen.Engelbrechts udtalelser siger mere om ham end om liberalismen. Efter nu efterhånden at være nået igennem den danske oversættelse af Jung Chang og Jon Hallidays biografi om Mao (værket anbefales på det kraftigste) vil jeg dog gerne tilføje, at Engelbrechts udsagn passer ganske glimrende på formand Mao. Som ellers er en af de få kommunister, som en del danskere stadig forsøger at ophøje på den moralske piedestal.Et par citater fra mao selv, gengivet i bogen, kan måske tydeliggøre pointen:”Jeg er ikke enig i det synspunkt, at motivet til ens handlinger skal være at gavne andre, for at det kan kaldes moralsk. Moral skal ikke nødvendigvis defineres i relation til andre […]” “Nogle siger man har et ansvar for historien. Det tror jeg ikke på. […] Jeg står ikke til ansvar for nogen.”Var der nogen, der sagde “ego-tripper”?

  Svar
 5. Publikum

  Jeg forstår til gengæld ikke Svikmøllen og Blækspruttens udlægninger af “hele den liberalt individualistiske tanke, som folk som tænketanken CEPOS bevæger sig i”.Blæksprutten først:__________ANNONCE:Job i Cepos?Frisk fyr søges. Nystartet tænketank søger på grund af travlhed ny medarbejder.Du er:Ligeglad med faktaGlad for at se dig selv i mediernePengeliderligGogger ved tanken om hjemløshedVi er:LiberaleMere liberaleMeget liberaleEnormt liberaleKan i hvert fald godt lide ordet liberalKendskab til Eva Kjer Hansens mobilnummer ingen hindring.Cepos – ja, det er os, der rimer på repos!__________Ja, ok. Den er lejlighedsvis sjov, ligesom det meste andet i Blæksprutten. Men de fire punkter under du er er vel et godt tegn på, hvordan et indtryk af de liberale stadig er, når man lever i den verden, de fleste danskere gør, hvor forklaringsmodeller som ondskab og blindhed hjælper mod at få udfordret sin egen viden. Nå, men jeg er ikke smålig – jeg påkalder ikke FN bare fordi, der bliver lavet dårlige satire over “min blok”.Svikmøllens Cepos-indslag er jeg dog helt uforstående over for. Jeg forstår det ikke. De har valgt at bruge en helsides tegning på Cepos’ åbning, og det forløber således:Overskrift: STORE TANKERBilledtekst: 10. marts stiftede kendte erhvervs- og kulturfolk den borgerligt-liberale tænketank ‘CEPOS’, med det formål at komme med kreative indspark til samfundsdebatten.Scene: Stor sal. Et publikum på stolerækker. Mand i jakkesæt med briller ved talerstol. Han siger: “MINE DAMER OG HERRER! JEG FORESLÅR, AT VI GENINDFØRER SKÅNEÆRMER TIL KVINDERNE!” Klap og et “bravo” fra salen.Hvad er pointen? Cepos hænger fast i fortiden? Cepos er kvindefjendske? Cepos’ forslag er mærkværdige ligegyldigheder? Jeg er ikke med. Vel pointen med mit indlæg er vel, at der ikke er noget nyt i, at bl.a. det moralske indhold i liberalismen er helt usynligt og ukendt for de fleste danskere. De tror, liberalismen er en videreførsel af en slaveejer-filosofi, når det i virkeligheden er den tradition, der skabte kritikken af af selvsamme – og en masse andet som kolonialisme and what have we. Eller selv når de kender og anerkender den tradition og dens historie, så benægter de dens forbindelse til nutiden. For et nyligt eksempel på noget sådant kan ses for eksempel Fakkelens og Minoritetspartiets Rune Engelbreth Larsens anmeldelse i tegneseriemagasinet Strip af tegneserien V for vendetta (som Christopher Arzrouni anmeldte positivt i Weekendavisen). Engelbreth for kædet en masse frihedsorienteret historie – fra de La Boettie til modstandsbevægelsen – ind på relevant vis, men får lige afleveret en stikpille om, at liberalisme i dag ikke handler om frihed, men grådighed og at rage til sig. Sørgeligt.Jeg er et monster, jeg er liberal.

  Svar
 6. Publikum

  Nu fik jeg vel ikke kaldt Blæksprutten og Svikmøllens indlæg for “angreb”. De er da blot, hvad Svikmøkken og Blæksprutten gør. Jeg forstår dem bare ikke – et tegn på, at det jeg associerer med borgerligt-liberalt hurlumhej er noget ganske andet, end hvad folk flest gør. Det brugte jeg bare som afsæt.PS: Jeg spiser børn.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.