Pluralistiske som Stalin II

Vi har tidligere omtalt undersøgelser, der viser, at den politiske pluralisme blandt amerikanske akademikere svarer omtrent til dén i den Øverste Sovjet anno 1950.

Men hvad med økonomerne specifikt?  Alle ved jo, at økonomer generelt er mere “egoistiske” end andre–og er de mon samtidigt ikke generelt mere “højreorienterede” (eller ihvertfald liberalistiske)?  Det første er muligvis sandt, men der er ikke nødvendigvis nogen sammenhæng med det sidste–og det sidste synes i givet fald kun at være relativt (altså sammenlignet med f.eks. antropologer og arkitekter …).

Det har det fortrinlige lille tidsskrift EconJournalWatch nu undersøgt ved at sammenholde medlemskab af American Economic Association med de i USA offentligt tilgængelige informationer om bidrag til politiske kandidater, og det har William A. McEachern skrevet en artikel om.  Efter at have undersøgt 2.000 amerikanske økonomers politiske bidrag kan han observere, at ratioen for bidrag til Demokraterne i.f.t. Republikanerne er 5,1:1.  Dette svarer meget godt til en survey-undersøgelse fra 2001 foretaget af Brookings Institution, som viste, at ca. 41 pct. af amerikanske akademiske økonomer stemmer Demokratisk, mens kun ca. 6 pct. af dem stemmer Republikansk–altså en ratio på 7:1.  Blandt redaktørerne af AEA’s flagskibs-tidsskrift American Economic Review er ratioen 9:0, mens den blandt forfattere til artikler i tidsskriftet er 19:2.  I tidsskriftets sektion for inviterede konference-papers, AER Papers & Proceedings er ratioen 32:1.  For redaktionen af AEA’s andet store tidsskrift, Journal of Economic Literature, er ratioen af Demokrater til Republikanere 5:0, mens den blandt forfattere til artikler i dét tidsskrift er 24:0.

Nu siger partisympatier jo ikke i sig selv noget om politiske holdninger–man kan f.eks. godt være en frimarkedsorienteret Demokrat eller en protektionistisk Republikaner.  Men professor Dan Kleins tidligere undersøgelser om politiske synspunkter antyder, at partisympatierne og de politisk-økonomiske holdninger følges meget godt ad.

3 thoughts on “Pluralistiske som Stalin II

 1. Peter Kurrild-Klitgaard

  “Med Bush ved roret bliver man vel nærmest nødt til at stemme demokratisk hvis man støtter økonomisk ansvarlighed… :-)For slet ikke at tale om at selv liberalister kan føle afsky for at Bush administrationen kontaktede Pat “Gud straffede Sharon for at dele det hellige land” Robertson for at høre om Bushs højesterets kandidater var acceptable!”Det var jo reelt dét, jeg skrev i sidste afsnit …”Og bør man ikke sammenligne økonomer med andre akademikere?”Jo–og det var netop det, jeg linkede til. Her er (nogle af) de relevante links (igen):http://www.gmu.edu/departments/economics/klein/survey.htmØkonomer er de “mest” højreorienterede, og Stanfords Dept. of Economics er det “mest” ditto–men det er som sagt med en grad af pluralisme, der minder om fortidens Østblok.”Uddannelsesniveau spiller en stor rolle for hvem man stemmer på, så det bør vel være et vægtigt kriterie for enhversammenligning?”Eftersom reelt alle universitetsforskere i USA har en ph.d. grad, er det lidt svært at se, hvorledes observeret variation på den afhængige variabel (partisympatier) skulle kunne udledes fra forskelle i uddannelsesniveau.

  Svar
 2. Limagolf

  Med Bush ved roret bliver man vel nærmest nødt til at stemme demokratisk hvis man støtter økonomisk ansvarlighed… :-)For slet ikke at tale om at selv liberalister kan føle afsky for at Bush administrationen kontaktede Pat “Gud straffede Sharon for at dele det hellige land” Robertson for at høre om Bushs højesterets kandidater var acceptable!Der kan være mange grunde til at stemme som man gør – republikanerne har ikke den store troværdighed når det gælder økonomi.Og bør man ikke sammenligne økonomer med andre akademikere? Uddannelsesniveau spiller en stor rolle for hvem man stemmer på, så det bør vel være et vægtigt kriterie for enhversammenligning?/Limagolf

  Svar
 3. Limagolf

  “Eftersom reelt alle universitetsforskere i USA har en ph.d. grad, er det lidt svært at se, hvorledes observeret variation på den afhængige variabel (partisympatier) skulle kunne udledes fra forskelle i uddannelsesniveau.”Jeg mente uddannelsesniveau i forhold til befolkningen som helhed. Jeg er ret sikker på at veluddannede generelt stemmer mere demokratisk i USA.Men som borgerlig arkitekt føler jeg din smerte… ;-)I løbet af det sidste halve år det det lykkedes mig både at blive kaldt både krigsforbryder og fascist. Så meget for god debattone fra de venstreorienterede!/Limagolf

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.