Amerikansk krystalkugle

RealClearPolitics.com er det bedste sted på nettet for statistik og links til kommentarer vedrørende amerikansk politik.  Men vil man have saglige og upartiske analyser fra en politolog med forstand på amerikansk politik og med omtrent lige dele ris og ros til begge fløje, så er der formodentlig få bedre end professor Larry Sabato, University of Virginia, og hans website Sabato’s Crystal Ball.  Jeg har (af en række årsager) lidt på fornemmelsen, at Sabato nok selv hælder lidt mere til venstre, end man får indtryk af—men det er jo i og for sig kun en kompliment til hans analyser, som jeg generelt finder meget indsigtsfulde og behageligt fri for partipolitisk “spin”.  Og den slags er efterhånden relativt sjældent i dækningen af amerikansk politik.

Nye læsere kan f.eks. læse Sabatos analyser af de mulige kandidater til 2008-præsidentvalget, både blandt Republikanerne og Demokraterne; ingen af dem er chokerende, men de er solide og dækkende.  Jeg deler ikke hans vurdering af George Allen, men Sabato har givetvis flere fuldtræffere m.h.t. amerikansk politik, end jeg har …  Læs også Sabatos analyser af det kommende (eller skulle vi sige “igangværende”?) 2006 midtvejsvalg til Senatet og Repræsentanternes Hus.  Sabato forudser p.t., at der vil være fremgang for Demokraterne, men at den vil være beskeden, og at udsigterne til, at de vil genvinde Huset p.t. er for svage, mens det næppe sker i Senatet.

PS. Apropos mig og amerikansk politik, så lad mig i øvrigt en passant og sædvanligt selvpromoverende nævne, at jeg i sidste uge var gæst nr. 2 i Niels Krause-Kjærs nye og udmærkede DR P1-program Krause på Tværs. Programmet (som blev båndet allerede i november) blev lanceret som om, at jeg skulle forsvare Bush—og er efter sigende blev mødt med mange positive lytterreaktioner netop på den konto.  Hvilket sådan set er pudsigt nok, eftersom jeg reelt kritiserede ham en del undervejs og generelt blot prøvede at være “fair and balanced” …  Måske det siger mere om, at jeg havde lidt ret i min påstand om, at ethvert ikke negativt ord om Bush i danske medier næsten pr. automatik udlægges som et forsvar for manden …!  Udover at jeg fik karakteriseret Carter som mormon (når manden—som jeg jo godt vidste—faktisk er baptist!), gik det vist meget godt—ikke mindst i betragtning at det var 1 time og 33 minutter uden pause.

PPS. Bushs Amerika sælger i øvrigt ret godt.

6 thoughts on “Amerikansk krystalkugle

 1. Uffe B. Rasmussen

  Sabato’s Crystal Ball er da på mange måder et ok site. Problemet er, at han ikke holder den tilpas opdateret. I analysen af senatsracet i West Virginia kan man f.eks. læse, at det bliver interessant at se om Byrd genopstiller. Det gjorde Byrd mig bekendt klart for flere måneder siden. Lignende eksempler kan findes i de andre analyser. Så om hans site ligefrem er det bedste, der findes derude vil jeg nu stille et kraftigt ? ved.

  Svar
 2. kjerulf

  Netop vedrørende Robert Byrd må der jo være en stor mulighed for at han ikke holder sig i live frem til valget; han er jo ikke ligefrem ung længere. (Og det kunne da være rart at komme af med det sidste erklærede, omend nu forhenværende, Ku Klux Klan-medlem i senatet..)Jaja, Peter, du kører stadig på George Allen. Jeg mener Sabato er solid og velargumenteret i sin analyse af Allens beskedne evner som billetsælger. Allens store værdi for republikanerne kunne snarere komme som ideologisk balance for en mere midtsøgende kandidat, altså som en erfaren vicepræsident a la Cheney. I det scenario er Romney nok et bedre bud end McCainDerimod mener jeg han skøjter for let hen over Giuliani og Barbour. Rudy stiller ikke op, siger han, men så definitivt er det ikke. Barbour ville det passe på, til gengæld er han et meget stærkt bud på VP.En ting vi kan være sikre på er en lang forsæson op til Iowa!

  Svar
 3. David Garby

  Hvis alder betyder noget så er det en faktor der skal tilægges flere af kongresvalgene i ’06, Hos republikanerne er Dick Lugar (Indiana) 74, Craig Thomas (Wyoming) er 73 og Orrin G. Hatch (Utah) er 72.Hos demokraterne trykker alderen jo, udover Byrd, hos Daniel Akaka (Hawaii) er 82, Ted Kennedy (Mass.) er 74 (og ikke just har holdt sig til appelsinjuice hele livet) og Herb Kohl (Wisconsin) er 71.I Repræsentanternes Hus er der et dusin eller flere der er så tudsegamle at de stadigvæk omtaler Eisenhower som “ham den unge general som slog Robert Taft”.

  Svar
 4. David G.

  Adfærdskulturel iagttagelse: Hvis Sabato er lidt til venstre, er det pudsigt at se, at han på billedet opstiller foran et amerikansk flag og iført jakke, slips og vaskeristrøget button down skjorte. Vi er meget langt fra den obligatoriske danske uni-lærer-uniform bestående af jeans, åbentstående skjorte, der aldrig har mødt et strygejern eller en professionel vask, aldrig slips og en utroligt grim jakkeagtig tingest. Og intet Dannebrog.

  Svar
 5. Bielefeldt

  Måske er der en forklaring på din adfærdskulturelle iagttagelse, D. Vi skal tænke på, at danske humanister jo ret beset blot er erstatningsaristokrater. Da man i sin tid ødelagde aristokratiet, som jo udgjorde den første klasse, opfandt man i stedet en masse humanister, der ikke skulle tage del i det arbejdende liv. Det er humanisterne oprigtigt talt kede af, for mange vil faktisk langt hellere være arbejdere. De går derfor ofte rundt i ukrainsk inspirerede arbejdertøj fra 70erne og synger arbejdersange om det tabte fællesskab. Klæder afskaber folk.Hov, måske er det bare en stille protest mod markedet?

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.