Agnes Heller får Sonningprisen

Hvilket råd vil du give ungdommen, bliver den ungarsk fødte filosof og forfatter Agnes Heller spurgt i et interview. Og svarer: “None. When I was young I hated it when old people gave me advice.”

I samme interview siger hun også: “In America, political correctness is a small minority, but because they shout so loud in the universities everyone is afraid of them, no one opens their mouths and says that they are stupid.”

Nu får hun så Sonningprisen, der uddeles hver andet år og i følgeskab af 1 mio. kr. er Danmarks største kulturpris.

Prisen får hun for et forfatterskab præget af “kreativt talent, politisk klogskab, moralsk energi og intellektuel hæderlighed”, som det hedder i indstillingen fra Københavns Universitet, som tillige oplyser, at Agnes Heller er elev af Georg Lukacs og tidligere venstredissident, og at hun har studeret Kant, Nietzsche, Aristoteles, Heidegger, Shakespeare og Kierkegaard. Indstillingen fortsætter: “Hendes udgangspunkt er individet som aktør, en betoning af etiske og moralske rationaler og en tro på menneskelig substans som grundlaget for alt godt og værdifuldt. Agnes Heller er forfatter til ca. 40 bøger.”

Undertegnede må med skam melde ikke at have læst en eneste af disse, hør så her, hvad Heller siger i ovennævnte interview om moderniteten. Definitionen videregives til liberal inspiration:

“Modernity has to do with the invention of new political institutions. The pre-modern world basically knew only one political institution and that was the Monarchy. One man ruling everything, nothing else. Maybe there was the democracy of a few men ruling everything but that lasted only a few centuries in very few select places. Normally one man rule. But the modern world invented new forms: the Absolute Monarchy, Constitutional Monarchy, Parlimentarianism, Democracy, Liberalism, Totalitarianism – everything was invented. The State becomes a kind of craft, a craftsmanship, technique, technology.”

Det er i mine ører godt sagt, ikke mindst fordi citatet beskriver, hvordan moderniteten kan siges at være både liberal og uliberal. Når staten bliver en teknik eller teknologi, er den budbringer af både frihed og indespærring.

Sonningprisen overrækkes i forbindelse med festforelæsning af Agnes Heller den 19. april i Alexandersalen på Bispetorvet i København kl. 16-18. Dørene er – så vidt vides – åbne.

4 thoughts on “Agnes Heller får Sonningprisen

  1. David G.

    Agnes Heller husker jeg for hendes indsigtsfulde definition af kommunisme som “diktatur over behov”, altså at kommunistisk magtteknik består i at kontrollere, hvad folk får lov til at ønske sig. Gør man råderummet snævert nok, vil folk blive så optaget af at opfylde selv de mest basale behov, at de bliver politisk ufarlige for regimet. Det forekommer mig at være en ganske skarp indsigt. Hvorfor har kommunister iværksat hungersnød (hvad hedder sådan nogle i flertal?), der har kostet 60-100 mio. mennesker livet? For at sikre deres diktatur over behovene. Det gælder om at knuse ethvert element i samfundet, der kan tænkes at have mulighederne for at definere deres egne behov. Derfor ud med bønder, ind med statsslaver.I mild udgave er det naturligvis det samme, vi har i den danske velfærdsstat. Magthaverne vil diktere behovene, for der ligger den egentlige magt. Derfor er det bedre for magthaverne at indrette ekstremt dyre og indviklede systemer til fordeling af tilskud i stedet for eksempelvis bare at give alle borgere en negativ indkomstskat, for en sådan er ikke forenelig med diktatur over behov.

    Svar
  2. Kat

    Jo der er flere af hendes ting, der er oversat til dansk – bl.a. Det ny Tyskland (1990) og Teorien om det menneskelige behov hos Marx (1978) men også en hel del tidsskriftartikler

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.