Tax Freedom Day

I dag er en festdag for UK og briterne. I dag er nemlig dagen, hvor vore britiske venner kan fejre Tax Freedom Day (TFD). TFD er navnet på dagen, hvor den gennemsnitlige britiske skatteyder stopper med at arbejde for staten, og kan starte med at arbejde for sig selv. I dag – lørdag den 3. juni 2006 – kan briterne altså fejre, at de (under et) har betalt deres skatter, og ikke længere arbejder for at tilfredsstille Gordon Browns glubende appetit på skattekroner. Her fra Punditokraterne skal der lyde et stort tillykke med det.

Den dårlige nyhed er, at TFD i år falder tre dage senere end sidste år. Det er faktisk ikke så lidt. D.v.s., at de britiske skatteydere i år skal arbejde hele tre dage mere for staten, end de skulle sidste år. Ikke desto mindre kan briterne fejre TFD et godt stykke tid før de fleste andre EU-lande. Det kommer næppe som den store overraskelse, at den gennemsnitlige TFD for EU og Euro-landene (eksl. UK) i 2004 faldt betydeligt senere end i både UK og USA (se her). Jeg ved ikke præcist hvornår den danske skattefrihedsdag falder, men sikkert er det, at vi her i Danmark må vente endnu et godt stykke tid, før vi kan hejse glasset og ønske hinanden tillykke med vores skattefrihed.

For mere om Tax Freedom Day, se her og her.

15 thoughts on “Tax Freedom Day

 1. Andreas

  Er der nogen, der vil være med til at lave et dansk sidestykke til den kampagne? Fx. i form af en hjemmeside og en pressemeddelelse. Hvis det er d. 24. juni kan det lige nås.

  Svar
 2. Frederik Hjorth

  Underlig fejl; men min RSS-læser kan godt læse hele indlægget. Klik på RSS-ikonet nederst hvis I er nysgerrige.Tax Foundation, en Washington-baseret tænketank der udregner Tax Freedom Day, siger på sin hjemmeside [ http://www.taxfoundation.org/taxfreedomday/ ] at dagen udregnes på baggrund af “the nation’s total tax burden”. Det svarer, hvis jeg forstår hjemmesiden rigtigt, til det vi kender som skattetrykket. Ifølge skatteministeriets hjemmeside [ http://www.skm.dk/tal_statistik/skatter_og_afgifter/510.html?rel ] er det danske skattetryk i 2006 47,8 pct. (bemærk i øvrigt det sidste knæk på kurven, politics matters vist lidt alligevel). 47,8 pct. af årets 365 dage er 174,47 dage. Danskerne begynder altså at tjene penge til sig selv lige omkring middagstid på årets 175de dag. Det er i år den 24. juni. Og det ved jeg godt hvem jeg skal fejre med :-)Frederik Hjorthstud.scient.pol.stud.cepos

  Svar
 3. cosmic duck

  Dear CEPOS friends.I’m sorry to say so, but you have made a complete miscalculation. It’s not June 24th, but some time later. The international tax freedom day movement (Yeah, isnt’t it funny? – It’s a movement!) calculates the tax burden as total taxes as a percentage of Net national income, and not gross domestic product (GDP), as you wrongly assume. That postpones the day several weeks, but don’t despair, it only lends further credit to your silly arguments that we do not pay taxes to our own benefit, but only to a devilish state.

  Svar
 4. Auberon Herbert

  Comic Duck: “The international tax freedom day movement (Yeah, isnt’t it funny? – It’s a movement!)”Og hvad er der så så morsomt ved det? Forklar venligst det.Men nu vi taler om humor, så burde Comic Duck, der har omtalt (http://cosmicduck.blogspot.com/2006/05/dane-writes-e-mail-to-second-most.html#links) Samuel Rachlins post på denne blog (https://www.punditokraterne.dk/55978_E-mail_to_Dick_Cheney_Guest_commentary_by_Samuel_Rachlin.html) måske lige lære det vanskelige begreb I-R-O-N-I … Det er i hvert fald hysterisk morsomt at opleve en politisk korrekt venstre-populist sno sig for at fortolke en fiktiv e-mail udveksling! Dude, you’ve been punk’d!

  Svar
 5. Punk

  The duck might be cosmic but it certainly also is comic. As far as I can translate, it is not the CEPOS think tank who has calculated wrongly. If any, it is the Skatteborgerforeningen. CEPOS only bought the champagne. Good for them!Punk’d anyone?!?!?

  Svar
 6. Rasmus Ole Hansen

  Så vidt jeg kan se er den eneste som har meldt sig med en dato for skattefrihedsdagen i Danmark, Frederik Hjorth.At han er kommet til at bruge BNP istedet for BNI, kan da ikke være Cepos eller Skatteborgerforeningens skyld. Han underskriver sig endda som studerende, så misforståelsen skyldes vist manglende koncentration ved læsning.Måske skulle Cosmic Duck og Punk lige prøve at læse tekst( nu hvor den er der) og kommentarerne to gange, før der uddeles stikpiller. Det ville give indlæggende en mere seriøs tone, men vil selvfølgelig gøre det mindre underholdende for os andre.Frederik underskriver sig som studerende, og skriver endda også at han har brugt BNP.

  Svar
 7. Cosmic Duck

  Herbert.Irony should not be explained. That takes the fun out of it. But I think the pundits, when they do call themselves “pundits”, should get their calculations right.

  Svar
 8. Auberon Herbert

  @Comic Duck:”Irony should not be explained. That takes the fun out of it.”Eller er pointen med din uforståelige “ironisering”, at der slet ikke er tale om noget, der er morsomt, og/eller noget, der slet ikke kan forklares?Omvendt er det, som antydet, dobbelt-ironisk (og meget symptomatisk for den yderste venstrefløjs humørforladthed), at du bruger masser af plads på din “blog” på “seriøst” at fortolke detaljerne i en _fiktiv_ e-mail udveksling uden at forstå, at den netop er fiktiv.Som sagt: you’ve been punk’d!

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.