Talmagi

TV2 Nyhederne–hjemme hos os kendt som "Ekstra Bladet for folk, der ikke kan læse"–har gjort det igen.  Altså sat deres vellønnede journalister, måske et par berørte politikere og evt. et par udvalgte eksperter til at fortolke udsving i en meningsmåling, hvor udsvingene hver især er mindre end den såkaldte "statistiske usikkerhed".  Det er et emne, som både denne Punditokrat (her, her og her) og enkelte fagfæller gentagne gange har gjort noget ud af, men hvor pointen tilsyneladende enten er blevet overset, ikke forstået eller simpelthen ignoreret af medierne.

Fredag aften fortalte TV2 Nyhederne således en historie, der hedder "Stor fremgang til SF og S".  Heri hed det bl.a.

"I løbet af den seneste måned er S gået 1,9 procentpoint frem til 23,7 pct., mens SF har opbakning fra 10,1 pct – en fremgang på 1,2 pctpoint. Venstre går tilbage fra 28,4 til 26, 8 pct. … SF-formand Villy Søvndal siger til NYHEDERNE, at partiets syns­punkter har givet bonus hos vælgerne."

Skal vi lige tage den en gang til: I en typisk dansk, politisk meningsmåling vil der være et antal respondenter, der gør, at når man prøver at generalisere svarene i udvalget til befolkningen som helhed, vil pct.satserne kun være gyldige indenfor en margin på plus/minus 2 pct.point–nogle gange mere, andre gange mindre.  Hvis det er tilfældet i denne måling, kan man altså blot sige, at Socialdemokraterne får et sted i nærheden af, hvad man fik sidst, og så ca. to pct. mere.  Om der er fremgang eller ej, kan man faktisk ikke sige.  For SF's vedkommende kan man sige, at partiet måske er et par pct.point frem eller måske er gået et pct. point tilbage …  Om Venstre kan man med sikkerhed sige, at partiet enten er gået et sted mellem slet ikke tilbage eller op mod fire pct. point tilbage.

Eller sagt på en anden måde: Ingen af de omtalte udsving i denne ene enkelte måling er store nok til at berettige en fortolkning.

Men det er jo ikke så spændende at fortælle, vel?

5 thoughts on “Talmagi

 1. Hodja

  Det har også ofte undret mig. Jeg har ofte set på tysk TV at man angiver den statistiske variation. Måske er det bare sådan at de danske journalister ikke fatter det – eller de mener, at seerne ikke fatter det??

  Svar
 2. Thomas

  Uanset hvad er det da guld for SF og S at kunne gå med ud og sige vi går frem for at bygge noget momentum. Så kan den saglige vælger sidde og tænke “Andre stemmer på S igen, så kunne det være jeg skulle det også”…

  Svar
 3. Christian Bjørnskov

  Danske journalister bliver i frustrerende høj grad opdraget til at se bort fra den slags detaljer og i stedet fokussere på ‘den gode historie’. Jeg kender flere, der har undervist på journalisthøjskolen og kommet frygteligt desillusionerede tilbage derfra. Problemet ligger ikke så meget hos seerne som hos medierne. Og mon ikke en del journalister hos MSM ønsker at SF går frem?

  Svar
 4. Nick Niemann

  Jeg kunne også godt tænke mig at spørge, om ‘befolkningen’ – for det er jo sådan en god, rund og homogen masse – ikke blot modtager den journalistik, de ønsker? En sådan omgang gang ‘forvrøvlet analyse’ skal let få tv-skifter-fingeren til at klø…Men ak – gid tv-studiejorunalisterne kunne mere end blot se respektable ud.”Ekstra Bladet for folk, der ikke kan læse” – Ha, den vil jeg huske!

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.