WSJ om "The Fabulous Castro Boys" II

Altimens EU Kommissionen ifølge Ritzau har travlt med at sende officielle "God bedring"-kort til Cubas store gamle leder diktator Fidel Castro,* vil jeg lige følge op på gårsdagens citat fra Wall Street Journals leder med en klumme fra samme avis' elegante kommentator, Peggy Noonan.  Hun skriver i dag i "No Más: Castro may be dead. It's time to kill Castroism":

"It has long been my bitter hunch that the man I can't help think of as the last monster of the 20th century, Fidel Castro, creator and warden of the floating prison to our south, would die of old age in a big brass bed, a snifter of brandy in one hand and a good cigar in the other. No firing squad, no prison. He'd leave thinking he got away with it all. He had that kind of luck. The devil takes care of his own.

I hated that hunch.

Now Cuban authorities say Castro has temporarily stepped down due to ill health. And it is possible this is true. It is just as possible that Castro is dead, and that what we are witnessing is not the graceful and temporary relinquishing of power–that would be unlike our Fidel, whose frozen fingers would more likely have to be peeled off the steering wheel with the back of a hammer–but the spinning of the death of a monster whose sudden departure might shock the people of Cuba into something like movement toward progress. And so Fidel is "sick" and his brother "stepping in." One suspects that in the coming weeks Castro will "take a turn for the worse," and that Raul Castro will take to hurried midnight visits to an empty hospital room, offering afterward to the waiting media both color coverage and play by play: "The tubes have been taken out. He mouthed the words, 'Tell the people I love them, and leave them in good hands.' "

Then, once the spontaneous mourning demonstrations have been arranged, will come word of his passing."

Hi-hi.  You go, girl!

* Plejer EU iøvrigt at gøre det til lidende diktatorer?  Eller er man lidt selektive m.h.t., hvilke diktatorers helbred og fødselsdage, o.s.v., man vil lade ledsage af lykønskninger?

4 thoughts on “WSJ om "The Fabulous Castro Boys" II

 1. Repsak

  Jeg mener ikke, Pinochet fik et god bedring-kort, men mon ikke der blev sendt en krans til Breshnev, Andropov og Tjernenko?”They kept dying on me”- Ronald Reagan

  Svar
 2. Lars

  Hehe. Som Noonan antyder er det ikke USA’s fortjeneste at Castro eventuelt snart er borte. Og amerikanerne burde benytte anledningen til også at drikke gravøl over deres Latinamerika politik, hvis ikke ligefrem over Castro. Klimaks for den politik var da man tvang en af sine enfant terribles ud af Vatikanets ambassade i et lille mellemamerikansk land med larmende heavy metal. Det var sjovt. Siden da har det ikke været sjovt længere. Det diletantiske kupforsøg i Venezuela kan ikke engang gå som en amatørforestilling.Der er altså ikke meget der ligner “moralsk lederskab” tilbage for USA syd for Mexico. De amerikanske indslag har været re-run på re-run af den slags man aldrig ville gide at se på med mindre der ikke var andet at vælge imellem. Men det har der selvfølgelig heller ikke været. Og State Department har følgelig valgt den simple og sikkert omkostningseffektive strategi for at tilfredsstille potentielle sure vælgere: råbe og skrige lidt af et par belejlige bananer, og ellers lade stå til.MVH.Lars

  Svar
 3. Repsak

  Nej, det er bestemt ikke USA’s fortjeneste, at Castro snart er borte. Det har Politiken en kommentar om i dag: http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=469331Der står blandt andet, at CIAs planer om at myrde Castro, havde gjort livet surt for den stakkels diktator. ”I sine første år ved magten tog han sig ofte en spadseretur på gaden, men den fornøjelse blev han nødt til at give afkald på”, bemærker forfatteren.Det er da også synd for gamle Castro, at han ikke engang kan gå en tur. Hertil kommer al den ballade, han har haft med systemkritikerne på øen. Ifølge Amnesty International blev over 75 kritikere fængslet i løbet af få dage tilbage i marts 2003. Det drejer sig om velkendte kritikere af systemet, for de flestes vedkommende ledere på mellemniveau i bevægelsen af systemkritikere. De er blevet udsat for forhastede og uretfærdige retssager, og kort tid efter deres arrestation idømt fængselsstraffe på op til 28 år. Godt, Castro slap af med dém! Nu mangler vi bare CIA.

  Svar
 4. Lars

  Jeg er ikke helt istand til at dechifrere din kommentar, Repsak. Men med et vildt skud i tågen er her et link til et egentlig ganske fornuftigt men ikke mindst ganske morsomt forslag til ny amerikansk politik på Cuba, nærmere bestemt i den amerikansk kontrollerede sydlige del af Cuba, som måske vil falde i din og andres smag.”Hong Kong’s vitality served to convert China to capitalism. A Guantanamo Free Port could subvert Fidel Casto’s grim regime.”http://www.globalisationinstitute.org/blog/0504_guantanamo_bay_freeport.phpDer er i dette tilfælde dog desværre mere respekt for international ret i USA, end kritikerne hævder. Jeg kunne ellers også varmt tilslutte mig artiklens forslag om oprettelse af frie enklaver i EU, for eksempel. :-)MVH.Lars

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.