Anker hos Kim

I en tid, hvor Pyongyangs paranoide og despotiske styre rasler med den atomare sabel, er det velgørende at komme i hu, at ledende danske politikere heldigvis ikke udelukkende har sunget i de fordømmendes kor. Dobbeltpolitikken – medlemskabet af Vestens sikkerhedspolitiske inkarnation, NATO, og samtidig afspændingspolitik overfor Warszawa-pagten – blev heldigvis også praktiseret overfor det nordkoreanske diktatur. Således i maj 1984 da den tidligere statsleder Anker Jørgensen var på visit hos “den store leder” Kim Il-Sung. Samtidig i Bruxelles måtte den danske regering overfor “den gale hund”, Ronald Reagan, forsvare den danske tilbageholdelse af infrastrukturmidler til de mellemdistanceraketter, hvis fornemste opgave det var at fremtidssikre den amerikanske sikkerhedsgaranti til Vesteuropa.

Det var artige erklæringer, der blev udvekslet under den socialdemokratiske formands besøg hos kammerat Kim. Og midt i al hurlumhejen om Nordkorea er det ganske enkelt for fristende en anledning: Her kommer den så i uddrag – Ankers tale til “den kære leder”.

Vi forstår, at De, præsident Kim Il Sung, har været en fremragende leder af en meget lang og hård kamp for Deres lands uafhængighed. Jeg forstår, at Deres folk ønsker at være fri af enhver dominans fra store lande. En af de store opgaver for det koreanske folk er at fremme genforeningen af Korea. Jeg forstår meget vel at ét folk ønsker at bo i ét land, så jeg støtter fuldt ud Deres kamp for at nå dette mål… Jeg ved, hvor meget De, præsident Kim Il Sung, med al Deres hengivenhed har arbejdet for dette vidunderlige lands uafhængighed og for Deres folks lykke…

Anker sammenlignede derefter den nordkoreanske kamp med Danmarks under besættelsen:

Jeg har nogle erfaringer på dette område. Under Anden Verdenskrig var Danmark fra 1940 til 1945 besat af tyske tropper, og vi kæmpede mod besættelsesstyrkerne. Jeg mener, vores kamp var hård. Men jeg er sikker på, at vi ikke kan sammenligne den med alle de frygtindgydende begivenheder, som De og Deres land har været udsat for.

Herefter fulgte en rosende omtale af det nordkoreanske folk og den høje levestandard:

Folket fører et godt og sundt liv… Denne udvikling er meget fantastisk… Jeg vil også sige, at det er skønt at se Deres lykkelige folk. Alle har job, alle kan lide at arbejde og ser glade og tilfredse ud. Børn og skoleelever i blå og hvide uniformer er optimistiske, og denne unge generation er Deres lands håb og fremtid… Det har været muligt, fordi De, præsident Kim Il Sung, har vist Deres folk den vej, der skal følges, fordi Deres folk står bag dets leder, men også fordi Deres folk virkelig ønskede at bygge landet fint op igen… Deres folks villighed og disciplin ligger på et meget højt niveau.

Enhver form for kommentar er vist overflødig.

25 thoughts on “Anker hos Kim

 1. Anker Jørgensen

  Kære Jens RingsmoseEfter at have gennemlæst din ellers udemærkede artikel, må jeg desværre konstatere, at hovedparten af indholdet er historieforfalskning af værste skuffe. Jeg har aldrig sagt, skrevet eller tænkt noget af det du hentyder til. Spørg selv min ven “Den kære leder”.

  Svar
 2. Jens Ringsmose

  “Efter at have gennemlæst din ellers udemærkede artikel, må jeg desværre konstatere, at hovedparten af indholdet er historieforfalskning af værste skuffe. Jeg har aldrig sagt, skrevet eller tænkt noget af det du hentyder til.”Pudsigt at du ikke sagde det til Berlingske Tidende dagen efter at talen blev citeret (den 17. maj). I stedet sagde du bl.a. at “man skal huske, at når man er gæst, kan man sige tingene på mange forskellige måder i de politiske samtaler, men i officielle taler så udviser man en høj grad af høflighed overfor værterne”. Men der er måske også historieforfalskning?

  Svar
 3. Anker Jørgensen

  Den fremstragte hånds politik, som jeg var stor tilhænger af og praktiserede i de gode gamle 80’ere ville helt sikkert have ført til en bedre verden. Det samme kan man bestemt ikke sige om den blokpolitik som den borgerlige side førte og til stadighed fører. Vi kan i høj grad takke borgerlige politikere og ikke mindst krigsliderlige Bush for den tilspidede situation i Korea. Husk på, at Nordkoreas eneste chance for at undgå et imperialistisk angreb er at spille med sine nukleare muskler. Hvem ville ikke gøre det. Find nu fokus…

  Svar
 4. Repsak

  Det er simpelthen utroligt, hvad Anker har gjort og sagt. Fremragende billede af den lille Auken med den store leder.

  Svar
 5. Anne

  “Anker Jørgensen” hævder i sit første indlæg, at referatet af talen er historieforfalskning. I sit andet indlæg synes han derimod – formentlig lidt presset af Jens Ringmoses henvisning til Berlingske Tidende fra d. 17. maj – at forsvare (og hermed bekræfte) talen med, at den var et udtryk for “den fremstrakte hånds politik”. Det hænger vist ikke sammen… Mvh.

  Svar
 6. Anker Jørgensen

  Kære Jens Ringmose – Up(s)!Anne har naturligvis ret – hvilken skarp analytisk evne – og tunge.Jeg beklager meget mit første indlæg, hvor jeg hårdnakket påstår, at der er tale om historieforfalskning. Efter en hård barndom på Stenbroen, karriere som statsmand og nu ivrig debatør og folkepensionist husker jeg ikke så godt længere. Mit andet indlæg derimod vil jeg gerne stå ved. Hvorfor rette fokus mod min ubetydelige rolle for 22 år siden? Hvad med at diskutere årsagen til den ubehagelige situation verden er havnet i? At Nordkorea selv må bære en del af ansvaret siger sig selv, men hvad med den kapitalistiske verdens ansvar? Filmklippene, hvor befolkning tiljubler “Den Kære Leder” taler for sig selv. Nordkoreanerne elsker deres land og leder. Lad dog Nordkorea være i fred.

  Svar
 7. Ask M-N

  Rigtig godt citat fra den lille mand :-)Det er mig en gåde, hvordan han overhovedet kunne få ordene over sine læber. Men det der imidlertid undrer mig endnu mere, er ledende socialdemokraters fortsatte naivitet overfor totalitære styrer. Svend Aukens Castro-forelskelse er et glimrende eksempel herpå!Gad vide om de nogensinde vågner op til virkeligheden…? Jeg tvivler desværre.

  Svar
 8. Michael Kastberg

  “Deres folks villighed og disciplin ligger på et meget højt niveau.”…sagde den ene slaveejer til den anden.

  Svar
 9. Jesper

  “Nordkoreanerne elsker deres land og leder. Lad dog Nordkorea være i fred.”De elsker givetvis deres land. Deres leder elsker de vist kun af tvang:http://www.hrnk.org/nkWitnessReport-06.pdfDerudover kan nedenstående rapport anbefales hvor det blandt andet detaljeres hvordan der udøves spædbørnsmord i de Nordkoreanske arbejdslejre. Men det er jo nok fordi de kære spædbørn ikke elsker deres land og deres kære leder højt nok:http://www.hrnk.org/hiddengulag/toc.html

  Svar
 10. Luffe

  Det har altid været svært at vurdere om Anker var dum, naiv eller i virkeligheden skabskommunist. Husker også da han kom hjem fra et møde Med Saddam Hussein forud for den 2. Golfkrig: ” Det er mit indtryk, at Saddam Hussein er en mand man kan forhandle med”. Dumhed eller naivitet ??

  Svar
 11. Repsak

  “Jeg ved, hvor meget De, præsident Kim Il Sung, med al Deres hengivenhed har arbejdet for dette vidunderlige lands uafhængighed og for Deres folks lykke”Anker Jørgensen”Linien vil være den fra Tyskland kendte Planøkonomi, der sikkert rummer betydelige Fordele fremfor den Planløshed, som har været raadende hidtil som Bestanddel af det liberalistiske Samfund, der i udpræget Grad bygger paa Egoismen – altsaa Erhvervs-og Samfundsegoisme.”Th. Stauning- Jo, de har en stolt tradition, de socialdemokrater!

  Svar
 12. RasmusE

  Jeg håber ikke jeg ødelægger den gode borgerlige hyggehåne-stemning ved at minde om, at Bush´s “Axis of evil”-retorik og isoleringspolitik tilsyneladende har haft et Nordkorea med atomvåben til følge.

  Svar
 13. Uffe

  Det virker som om, at de hæderlige liberalistiske forkæmpere her på sitet for en stund har foladt det ellers sobre nivau, der normalt kendetegner punditokraterne og er forfaldet til barnlig sandkassehumor.For det første virker det uhæderligt at skrive indlæg i Anker Jørgensens navn (eller for den sags skyld undlade at slette dem, webmaster). For det andet havde det klædt indlæggets forfatter om han for helhedens skyld havde medtaget venstrelederen Poul Hartlings gamle citat om, at Mao befandt sig på et højt intellektuelt niveau, efter i øvrigt at have holdt møde med denne tyran og massemorder. Man kunne også have medtaget Poul Schlüters gamle udsagn fra et besøg i Østtyskland om, at “kun få lande er i dag så økonomisk og politisk udviklede som DDR”.

  Svar
 14. ML

  Har du et kilde på det Schlüter-citat? Jeg troede egentlig han sagde, “utroligt udviklet”, hvad der så end skal ligges i det. Men jeg aner det ikke. Og jeg kender heller ikke sammenhængen. Synes nu også, der er et stykke til Ankers tale.Anker virker reelt dum for nu at sige det lige ud.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.