The Crisis

Det har godt nok været et langt efterår.  Jeg synes faktisk, det begyndte sådan ca. i september 2005–måske endda væsentligt før (2001?  1998?).  Jeg tænker her ikke så meget på det rent meteorologiske og sæsonmæssige efterår, men det åndelige efterår for de af os, der i en eller anden forstand er, hvad man med en i visse kredse populær 80er-eufemisme kalder "frihedsorienterede".

For jeg synes altså bare ikke, at der er mange solstrejf over det, der foregår i Danmark p.t.  Her tænker jeg ikke så meget på, at der ikke bliver foretaget flere liberaliserende reformer m.v.–det så jeg gerne, men realisme er jo heller ikke dårligt.  Nej, jeg tænker på to ting. Dels den besynderlige omklamring af politikker og argumenter, som enhver commonse betragtning burde tilsige er en gang nonsens.  Dels det katastrofale holdningsmæssige–værdimæssige–ophørsudsalg, som ganske mange borgerligt-liberale er i gang med p.t., og hvor de synes uden vilje til at forstå, hvad de langtsigtede, strategiske konsekvenser bliver, ihvertfald for dem der kommer bagefter.

Men måske disse dårlige efterårstegn blot er i "the short run"? Måske tingene kan blive bedre.  Og selvom vi godt ved, hvad det er, vi alle er i "the long run", så kan man måske tillade sig at se lidt frem i kalenderen og ikke forfalde til totalt mismod. 

Det havde jeg fornylig årsag til at minde en hårdtarbejde, fornuftig, yngre idealist om, da vedkommende blev lidt uretfærdigt behandlet.  Det gjorde jeg ved at sende vedkommende et historisk citat, som jeg godt kan lide, og som altid giver mig lidt ekstra gå-på-mod, når jeg genlæser det.  I går aftes mødte jeg så den unge idealist, og han sagde, at det havde haft lige præcis den tilsigtede virkning.

Så til alle jer, der sidder derude bag skærmene og synes, at det godt nok er svært at holde gejsten, så kommer der lige i form af et citat en opmuntrende hilsen fra gamle Thomas Paine (1737-1809), som en uge inden jul 1776–midt mens det så sortest ud for de frihedselskende amerikanske kolonister, som blev angrebet af det magtfulde britiske imperium–skrev pamfletten "The American Crisis" og brugte disse velvalgte ord som indledning:

"These are the times that try men's souls. The summer soldier and the sunshine patriot will, in this crisis, shrink from the service of their country; but he that stands by it now, deserves the love and thanks of man and woman. Tyranny, like hell, is not easily conquered; yet we have this consolation with us, that the harder the conflict, the more glorious the triumph. What we obtain too cheap, we esteem too lightly: it is dearness only that gives every thing its value. Heaven knows how to put a proper price upon its goods; and it would be strange indeed if so celestial an article as freedom should not be highly rated."

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.