Ugens citat: Schlüter (den gamle ideolog) om AFR

Fhv. statsminister Poul Schlüter har de sidste fem-seks år arbejdet beundringsværdigt på at få nogle af os til at glemme, at det var ham, der i sin tid sagde, at “ideologi er noget bras”.  (Faktisk brugte han i originalformuleringen et andet fire-bogstavsord, men det kom ikke med i det kendte interview i Berlingske.)

Og det gør han godt.  Her er den forgangne uges sammenkædning af den halvvidenskabelige meningsmåling fra A4/Epinion med spørgsmålet om regeringens ophørsudsalgs-linie (inkl. det reelt slet skjulte spark til Bendt Bendtsen og den nuværende konservative partiledelse):

“Hvis man opgiver sine tidligere synspunkter, som man er kendt for, og som man har stået for i en generation eller to, så skaber det forvirring hos vælgerne. De tænker, “når de borgerlige politikere ikke vil have deres holdninger længere, så skal jeg vel heller ikke have dem”.

PS. Schlüter foreslog iøvrigt ca. 1980 en fusion af V og K under navnet “Det Liberale Folkeparti”.  Se dét kunne have været interessant – eller det modsatte …

3 thoughts on “Ugens citat: Schlüter (den gamle ideolog) om AFR

 1. Jørgen Olsen

  En fusion af V & K ville ikke være ønskelig/gavnlig. Der bør, selvom det kan være svært at se, være markante forskelle i opfattelsen af det frie menneske i alle klasser.Et aspekt ved ideologi er som Piet Hein sagde: “En ideolog kan forsvare en sag så stærkt, at enhver kan forstå den er svag”.Christopher Arzrounis udtalelse:”Den eneste grund til at venstrefløjen endnu ikke er helt knust, er, at de borgerlige holder sig tilbage, fordi de stadig tvivler på, at de selv er ordentlige mennesker. Vi borgerlige sidder stadig med en fornemmelse af, at vi er dårlige mennesker, som vil de svagest stillede det endnu dårligere. Man skammer sig over sin egen borgerlighed – og det er ikke nødvendigt. Man er faktisk nødt til at stå ved sin identitet. Ikke tvunget til, men nødt til… Ellers kan man godt glemme det hele og vente på at blive afløst af en ny regering, ikke mindst fordi der er en masse ubefæstede sjæle derude. Og det endda i partiernes folketingsgrupper, som har svært ved at se forskel på retorik og indhold.” Er det ikke perfekt formuleret?

  Svar
 2. Zorro

  Ja, det er et godt Arzrouni-citat. Her kommer et Hayek-citat i samme boldgade:”The main lesson which the true liberal must learn from the success of the socialists is that it was their courage to be Utopian which gained them the support of the intellectuals and thereby an influence on public opinion which is daily making possible what only recently seemed utterly remote. Those who have concerned themselves exclusively with what seemed practicable in the existing state of opinion have constantly found that even this has rapidly become politically impossible as the result of changes in a public opinion which they have done nothing to guide.”(Fra “The Intellectuals and Socialism”: http://www.mises.org/etexts/hayekintellectuals.pdf)

  Svar
 3. Repsak

  Flot billede. Prøv lige at se ham! Man kan da ikke andet end at holde af ham. Der var nu noget over de der 80’ere.Præsidenten var bedre, statsministeren var bedre, udenrigsministeren var bedre, ja, selv den socialistiske kommissionsformand var bedre (undskyld Barroso!). Og så har jeg slet ikke nævnt musikken…

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.