Til den kritiske forbruger

Man skal ikke altid skælde ud på Frank Aaen og Enhedslisten–bare fordi det er så let …  Nu og da, omend ganske sjældent, gør de noget, der er til fordel for borgernes generelle velfærd.  F.eks. har vi lige set, at de har lavet et website med titlen Kend din vare, hvor de lister produkter fra alle de virksomheder, som ikke betaler så megen skat i Danmark, som Aaen & Co. mener, de burde.  (Hov, det kan vist ikke være sandt–det må være "… nogle af de virksomheder …", da vi må antage, at man som ægte Marxist-Leninist egentlig mener, at alle privatkapitalistiske virksomheders fulde profit skal eksproprieres til "fordel for fællesskabet".)  Listen omfatter:

Jeg tror, at det er ment som et forslag til, at man skal bruge listen til at informere sig om, hvilke varer man ikke skal købe, men listen kunne jo selvfølgelig også bruges til noget ganske andet …  Den opfordring er så givet videre herfra–shop 'till you drop!  Eneste omkostning er så, at man bliver nødt til at lytte til et video-indslag med Frankie "the Enforcer" Aaen, men man kan jo altid slå lyden fra.

7 thoughts on “Til den kritiske forbruger

 1. Jonatan

  En af de ting Aaen kritiserer er, at Coca Cola sælger deres smagsstoffer til en pris, “der langt overstiger udgifterne til produktionen”. Han bygger altså sin argumentation op på, at man ved sine priser flytter overskuddet ud af landet – transfer pricing. Transfer pricing-reglerne bygger på at koncerninterne transaktioner skal foregå på armslængdevilkår.Men da Carlsberg og Coca-Cola ikke er en del af samme koncern er der jo ikke noget problem – de er uafhængige parter, hvorfor prisfastsættelsen må antages at ske på armslængdevilkår, mao. prisen er markedsprisen.Man må gå ud fra Frank Aaen er klar over dette, qua formuleringen “langt overstiger udgifterne til produktion”, hvorfor konsekvensen altså er, at markedsprisen ophæves til fordel for en central fastsat “rimelig” pris, der stemmer overens med udgifter til produktionen. I givet fald er jeg ikke sikker på Coca Cola stadig vil være på hylderne. Men det er Ø vel ikke så kede af…

  Svar
 2. Peter

  Med hensyn til kritikken af at en vare sælges til over produktionsprisen så hænger dette vel sammen med at man som ægte kommu^^^venstreorienteret kun mener at en vare en det værd som man har puttet i den. Altså er den marginale produktionspris for et ekstra kvantum smagsstof, den pris som man i Aaens optik bør tage for den.

  Svar
 3. Nikolaj Hawaleschka Stenberg

  Jamen så må jeg da købe mig en Fiat Punto med vandkoger, så jeg kan drikke mig noget Nescafé mens jeg tanker op på Q8, for derefter at køre ind på McDonalds og snuppe en stor menu med en Coke til, som jeg kan nyde sammen med en DVD fra Blockbuster med tilhørende Pringels chips.Jeg har iøvrigt meget svært ved at se, hvad formålet med Kend Din Vare egentlig er – udover at hverve medlemmer til Enhedslisten. Vil de til at diktere, hvilken pris en virksomhed i udlandet skal tage for en vare den sælger til en dansk importør? Forestil Dem lige, at dette var sådan verden hang sammen; amerikanske virksomheder der dikterede priserne i Danmark.

  Svar
 4. MartinM

  Jamen det er jo også uendelig unfair, at den virksomhed der producerer, opfinder og skaber jobs, rent faktisk skaber profit! FØJ! Så bliver det vist dårlig mere usolidarisk!Er netop ved at være færdig med “Atlas Shrugged”, én af de vigtigste bøger man kan komme i nærheden af! Den er netop billedet af hvad der er den yderste konsekvens af Aaens politik! (og det er ikke solidaritet, og da slet ikke næstekærlighed)

  Svar
 5. Niels Bollerup Andersen

  Det er en fantastisk liste. Har personligt kun spist Lätta margarine siden jeg fandt sitet. Omend det smager ækelt, gør man det jo for frihedens skyld 😉

  Svar
 6. Jan Madsen

  @ Kurrild:Den side blev lanceret i maj sidste år og er ikke blev opdateret siden, til trods for hvad, der står anført. Men klart anbefalelsesværdig.@ PeterDet er kommunisterne og Frank Aaen ikke ene om at mene. Den holdning trives i bedste velgående blandt de fleste økonomer, især de “konkurrence-orienteret” af slagsen.

  Svar
 7. KK

  Jeg synes tit Frank Aaen taler om at hjælpe de svage. Coca-Cola er den største private investor – og den største private arbejdsgiver i Afrika. Hvor mange job er det lige Frank Aaen har skabt – ud over sit eget som levebrødspolitiker?

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.