Genetisk lighed i Europa

Punditokraterne skriver mest om økonomi og politik, men hvis noget er tilstrækkeligt spændende, dækker vi det selvfølgelig også. Og i lørdagens Dagens Nyheter var der netop sådan et emne. Under overskriften ”Svenskar genetiskt närmast nordtyskar” kunne DG fortælle, at et hold på 21 forskere havde undersøgt, hvor genetisk ens, europæerne i virkeligheden er. Artiklen, der er udkommet i tidsskriftet Current Biology, kan læses her.

Svaret på spørgsmålet er selvfølgelig, at vi er vældigt ens, men de forskelle der er, følger ikke altid almindelige landegrænser. Holdet har set på 3 millioner pladser i DNA-sekvensen, og konkluderer allerførst, at forskellene mellem europæerne bliver større, når man bevæger sig i syd-nord retning, end hvis man bevæger sig øst-vest. Så ja, lige så vel som ‘vi’ i Nordeuropa er kulturelt forskellige fra sydeuropæerne, er vi også genetisk anderledes, selvom de forskelle er små. Forskerholdet konkluderer også i fagtermer, at ” mean  heterozygosity was larger, and mean linkage disequilibrium smaller, in southern than in northern European subpopulations”, hvilket betyder noget i retning af, at de sydeuropæiske befolkninger også internt har større genetiske forskelle end vi har.

Den mest bemærkelsesværdige forskel, forskerne finder, er at finnerne genetisk er markant anderledes end resten af europæerne – ungarerne inklusive, som de ellers deler sprogstamme med. Den sjoveste forskel – i hvert fald i svenske øjne – er derimod at svenskerne genetisk er tættere på nordtyskerne end på danskere og nordmænd. Så på den pudsigste vis kan man lidt groft sige, at svenskerne ikke bare kulturelt synes at være Nordens tyskere – lidt stivere, lidt mere alvorlige og med lidt anderledes humor end danskere og nordmænd – men at de faktisk er lidt mere anderledes end de af os, hvis forfædre hyggede sig på de britiske øer og i Frankrig for tusinde år siden. Det er da lidt sjovt.

5 thoughts on “Genetisk lighed i Europa

 1. AN

  Mon ikke det snarere er nordtyskerne, der har gener fra svenskerne, end omvendt? I en stor del af middelalderen huserede svenskerne jo med kolonier på hele den tyske og baltiske side af Østersøen.

  Svar
 2. Ole F.

  Jeg har også altid syntes at der var noget påfaldende ens over henholdsvis svensker-hår og bundesliga-garn.Rart at videnskaben endeligt har fået sat det på plads.

  Svar
 3. LuckyLibertas

  Lykke – gener – homogenitet – sammenhæng -; se nærmere på Island – verdens bedste databank over generationer. Lykkeforskning, skal for at lykkes, deles med naturvidenskaberne, da det ligger i vekselvirkningen mellem det givne råmateriale og dets påvirkninger.

  Svar
 4. Peter Buch

  At finsk og ungarsk er rubriceret i samme overordnede gruppe i visse oversigter over sprog og deres sammenhænge har her intet med folkene bag sproget at gøre. Det er to meget forskellige sprog, der af forskellige årsager i nogle generelle værker af forfatterne bliver placeret som værende af samme sprogstamme.

  Svar
 5. Michael

  På den anden side er det altså også netop tyskerne, som vi danskere er nærmest rent genetisk – efterfulgt af hollænderne og nordmændene. Med englænderne og belgierne lidt efter. Overraskende nok er vi også nærmere beslægtet med franskmændene end med f.eks. polakkerne.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.