The looks of a winner – i Finland

Hvem vinder valget? Hvorfor har nogen mennesker, nogle gange på trods af deres indlysende objektive mangler, alligevel opbakning i befolkningen? Hvad kan man gøre? Disse spørgsmål er urgamle i politologi, men der kommer

Tre af mine fremragende nordiske kolleger, Niclas Berggren (også kendt som bloggeren Nonicoclolasos), Henrik Jordahl og Panu Poutvaara har lige fået en artikel om emnet optaget i den prestigiøse Journal of Public Economics. Artiklen med titlen ‘The Looks of a Winner: Beauty and Electoral Success’ undersøger, om kandidaters udseende betyder noget for deres valgresultat (ungated tidligere version her).

We study the role of beauty in politics. For the first time, focus is put on differences in how women and men evaluate female and male candidates and how different candidate traits relate to success in real and hypothetical elections. We have collected 16,218 assessments by 2,772 respondents of photos of 1,929 Finnish political candidates. Evaluations of beauty explain success in real elections better than evaluations of competence, intelligence, likability, or trustworthiness. The beauty premium is larger for female candidates, in contrast to findings in previous labor-market studies.

Her op til et kommunalvalg, hvor men endnu en gang kan konstatere hvor forbløffende få kandidater, man ikke væmmes ved, er det måske værd at spørge, om Danmark er særligt anderledes. Kommer vi også til at vælge pæne kandidater med dårlige forudsætninger?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.