MSM før og efter Honduras præsidentvalg ved gårsdagens demokratiske manifestation

For en kort gennemgang af gårsdagens præsidentvalg i Honduras, henviser jeg til mit indlæg på “Americas“.

Porfirio "Pepe'' Lobo

Porfirio "Pepe'' Lobo

Hovedkonklusionen er, at valget er blevet gennemført i overensstemmelse med Honduras forfatning og som forventet indebar at den konservative kandidat; Porfirio Lobo ikke kun blev valgt med over halvdelen af de afgivne stemmer, men også med en valgdeltagelse væsentlig højere end ved det sidste præsidentvalg. Dette på trods af, at alle de “progressive” kræfter bag den afsatte præsident Zelaya, opfordrede til boykot af valget og venstrefløjens kandidat trak sig og opfordrede til boykot.

Men dermed er der ikke kun tale om en begmand til alle den “progressive” og “fredselskende” bevægelse i Honduras, til Zelayas “sugardaddy”, den “vestlige halvkugles imperialist number one”, kammerat Chavez og hans lydstater, til præsident Lula der for få dage siden gav Irans præsident en rigtig “krammer” ved dennes officielle besøg i Brasilia, men ikke vil anerkende Honduras valg i går.

[Der er en heftig debat i Brasilien i disse dage. Det er blevet bemærket, at Lula var en af de første statsledere til at lykønske Mahmoud Ahmadinejad, mens dennes håndlangere brutalt slagtede studerende der krævede frihed, men ikke vil anerkende et lille melleamerikansk lands demokratiske valg]

Det er så sandelig også en begmand til skråsikre journalister i MSM. Se blot nedenstående to uddrag fra DR Udland, hvor Informations udsendte i den første udsendelse taler om risikoen for at valgdeltagelsen vil blive på 25-35% – den er endt på mere end 60% – hvilket er meget højt for Honduras.

Indslag i Dr Udland i fredags om det forestående præsidentvalg

og sammenhold dette med indslaget mandag aften, efter valget er afholdt.

Informations journalist om valget i Honduras 30.11.09

Der er noget at forklare, og han gør da et godt forsøg. Dette er bestemt ikke skrevet for at hænge den pågældende journalist ud (omend jeg, hvis jeg havde ansvaret for Informations økonomi, nok ville overveje om det var pengene værd at have en journalist i landet – meget fornemmelse af hvad der er foregået han han næppe haft).

I fredagens udsendelse taler han om at der “mindst er lige så mange” der ikke vil stemme – hvad han formentlig burde have tilføjet er, at det kun gælder blandt dem han har talt med – og der er ingen grund til at tro at han har en særlig repræsentativ omgangskreds i landet, eller at han har viden til at sætte den information han modtager ind i et større perspektiv – det kender jeg faktisk i skrivende stund ikke til, at der skulle være en eneste af MSMs journalister med regionen som speciale der reelt har. Kombineret med en grundlæggende nordeuropæisk tror på det an for fortalt (et voldsomt problem hos skandinaviske NGOere der operer i latinamerikanske lande) gør det svært at se, at det skulle være anderledes.

Som det er bloggens læsere bekendt har jeg fulgt sagen siden dens start, og i flere indlæg harceleret over dækningen af udviklingen i Honduras i MSM, ikke mindst P1’s orientering og dennes latinamerika-“ekspert”, Niels Lindvig. Sidstnævntes reaktion på gårsdagens hændelser kender jeg ikke (så vidt jeg kan se af Orientering Udefra’s hjemmesider har der ikke været indlæg om Honduras siden den 30. oktober). Det bliver spændene at se hvorledes valgresultat og stemmeprocent vil blive behandlet. Men mon ikke hr. Lindvig lige nu sidder og spekulerer på hvordan man kan finde en negativ indfaldsvinkel – helst med godt med USA-bashing . Men det bliver lidt svært, ikke mindst fordi han i tidligere indslag har fremhævet Costa Ricas forsøg på at mægle – herunder Costa Ricas præsident og tidligere modtager af Nobels fredspris, Oscar Arias Sánchez, centrale rolle som forhandler. Netop Arias og Costa Rica erklærede i fredags, altså 2 dage før valget, at erklære at man ville respektere valgresultatet. Men det er selvføgelig muligt, at begivenhederne og den efterfølgende  interne uenighed i OAS ganske enkelt ikke vil blive omtalt, fordi det ikke passer ind i det fantasi-billede af Latinamerika, som Niels Lindvig ønsker at promovere.

Og tillad mig endelig at føle en hvis tilfredshed ved at denne blog og undertegnede vist har haft en del mere check på begivenhederne de sidste 5 måneder og har haft en væsentlig mere korrekt dækning af samme, end det meste MSMs journalister har kunne præstere.

1 thought on “MSM før og efter Honduras præsidentvalg ved gårsdagens demokratiske manifestation

 1. Torben Amtoft

  godt gået, Niels Westy! Dejligt at Honduras lader til at overleve
  anslaget mod dets demokrati, og sandheden langsomt kommer frem.
  Takket være skribenter som dig. Og naturligvis i høj grad Mary
  Anastasia O’Grady i Wall Street Journal. Hvor pinligt at langt de
  fleste MSM journalister ukritisk viderebringer hvad der er den
  politisk korrekte mening i venstrefløjsmiljøer, og endda bliver ved
  med det efter de er blevet korrigeret.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.