Hvad er unfair trade?

Fair trade mærket lyder smart. Vi betaler ekstra for en vare for at sikre højere priser og bedre vilkår for producenterne i fattige lande. Meget sympatisk. Men desværre endnu et bevis på, hvor uoplyst og ubetænksom den gennemsnitlige vesterlænding er med hensyn til hvordan økonomisk udvikling fungerer.

Fair trade subsidierer small scale farmers, der holder sig til traditionelle dyrkningsmetoder og som ikke har investeret i mekanisering og stordrift. Det svarer til at betale ekstra for en trøje, der er strikket i hånden i stedet for på maskine. Den mere effektive maskine vil vinde på længere sigt, men hvis vi subsidierer strikning i hånden tilstrækkeligt vil det tage lidt længere og vi fastholder mennesker i uproduktivt (og hårdt) strikke arbejde lidt længere. I den forstand virker Fair Trade lidt lige som EU’s landbrugspolitik: Det er en politik som overbetaler lavproduktive produktions former og holder produktivitetsvæksten i landbruget tilbage. Det bedste man kan håbe på er, at konceptet ikke skader. I praksis giver du et ekstra tilskud til lavere produktivitetsvækst i udviklingslandene. Mærkeligt og tankeløst at man kan få bedre samvittighed af det.

Se det her indslag. Elsker da repræsentanten for Fair Trade bliver overrasket over at blive spurgt om deres holdning til mekanisering af landbrug. Det har de ikke tænkt over i Fair Trade. Netop.

3 thoughts on “Hvad er unfair trade?

 1. Niels K

  Og så er der den med beskyttede arbejdspladser og ubeskyttede, hvem har mest brug for at du køber deres produkter. Landmanden der er beskyttet, fordi han lever et sted hvor der er god kontakt med NOGer, har gratis brand, overhovedet har overskud til, at gå ind i et sådant foretagende etc. Eller er det ham, der af nødvendighed sælger sin arbejdskraft meget billigt. Hvad sker der med ham, hvis vi ikke køber hans produkter? Der er mange tilfælde hvor det at købe de billigste produkter sikrer, at pengene kommer ud til de områder der er fattigst.
  Sån er der så meget.

  Svar
 2. kjerulf

  Og for lige at få den sidste facet med:

  Fairtrade går også ud på at beskytte producenter mod vigende priser på den underliggende råvare. Men disse skyldes ofte overkapacitet. Dermed modvirker fairtrade også kapacitetstilpasninger!

  Carsten: Keep up the good work!

  Svar
 3. Pingback: Fairtrade – er det godt for de fattige? – Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.