Hvem bestemmer dansk udenrigspolitik?

Det er blevet weekend, og man kan tillade sig at stille spørgsmål udover den almindelige nyhedsstrøm. Som vi omtalte forleden her på bloggen, har tyskeren Niklas Potrafke sidste år publiceret arbejde, der peger på at højreorienterede OECD-regeringer i efterkrigsperioden har stemt sammen med USA i højere grad end venstreorienterede regeringer i de samme lande. Potrafke har dermed vist, at regeringer opfører sig ideologisk, selv i internationale fora. Der er blot et problem, når det kommer til vores del af verden: Skandinaviens særlige tradition for mindretalsregeringer.

Problemet peger direkte på et standardspørgsmål i dansk politik: Hvem står for udenrigspolitikken? Diskussionen var specielt stærk i 1980erne, da en samlet og aggressiv opposition tvang en borgerlig regering til at føre den såkaldte ’fodnotepolitik’, som ikke mindst bød den daværende udenrigsminister Uffe Ellemann dybt imod. Dagens punditokratspørgsmål er derfor, om Potrafkes fund også gælder for Danmark, eller andre end regeringen bestemmer landets udenrigspolitik.

Det spørgsmål svarer vi på med lidt simple empiri. Vi bruger Erik Voetens data på afstemninger i FNs generalforsamling og ser på hvor ofte Danmark stemte sammen med USA i forhold til hvor ofte vi stemte med Sovjetunionen / Rusland. Der er en klar trend, som vi kontrollerer for i en multipel regression sammen med andre forhold. Dem smider vi ind sammen med et mål for, hvor højre- eller venstreorienteret regeringen var i hvert år siden 1948, og hvor højre- eller venstreorienteret oppositionens partier var i gennemsnit, eller hvor Folketinget som helhed placerede sig.

Resultatet af den øvelse er overraskende klart: Den model, der virkelig passer med Danmarks opførsel, viser at det er Folketingets samlede position, der har betydet noget. Regeringens politiske farve har ganske enkelt ikke betydet noget, og oppositionens ideologi heller ikke. Med andre ord har Danmarks opførsel i FN’s generalforsamling været kendetegnet af en konsensusposition i Folketinget. Der er dog ét men: Ideologi synes ikke at have betydet noget som helst, når USA havde en demokratisk regering. Helt på linje med Potrafke viser de simple tal, at Danmark kun har opført sig ideologisk i FN, når USA har haft en republikansk præsident.

Og det er ikke bare pjat. Alt andet lige viser øvelsen, at hvis ti sæder flyttede fra SF til de konservative, var det i gennemsnit 30 procent mere sandsynligt at Danmark stemte sammen med USA i stedet for Sovjet. Betyder det noget for den nuværende situation? Tja, den bold vil vi aflevere til læserne.

2 thoughts on “Hvem bestemmer dansk udenrigspolitik?

  1. NielsB

    Ret interessant fund og man kan også sige at der er en demokratisk normativ værdi i det. Grundlæggende burde det jo være sådan at man i regeringernes politik kan spore deres værdisæt. Men politics matter tesen er generelt udsat for en del kritik. Kritikken går primært mod de økonomiske spørgsmål: Kan man sige at VK-regeringen siden 01 har ført liberal økonomisk politik? Det er nok en smule vanskeligt. Udenrigspolitikken er så heldigvis et lettere område, fordi det er mere styret af værdier. Den aktivistiske udenrigspolitik ført af Per Stig ville nok ikke i samme omfang være gennemført af en SR regering. Bare tænk Irak-krigen. På den anden side startede den udvikling før VK. Danmark har deltaget i flere interventioner i 90’erne, så man kan nok ike tilskrive det hele til VK regeringen.

    Svar
  2. Søren Nørbak

    Den indenrigspolitiske konsensus betyder at udenrigspolitisk bliver politiseret. De danske partier er markant mere uenige på udenrigspolitikken end indenrigspolitisk. Hvem husker ikke da Svend Auken i 2002 med vilde øjne og fråde om munden talte om den mest ideologiske regering nogensinde i Danmark fordi VKO havde flyttet rundt på 3-4% af statsbudget? Hvorimod holdningen til Israel/mellemøsten, Afrika og ulandene er som nat og dag. Jeg plejer at sige til mine venner at farven på den danske regering er ligegyldig for danskerne men afgørende for afrikanerne.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.