Ulandshjælp – hjælp til diktatorers politiske overlevelse

Amanda Licht, der regner med at aflevere sin PhD-afhandling ved University of Iowa næste måned, tegner til at blive en af de kommende års stjerner i amerikansk international political economy. Et af kapitlerne fra hendes afhandling, med titlen “Coming into Money: The Impact of Foreign Aid on Leader Survival”, er fornylig blevet optaget i det prestigiøse Journal of Conflict Resolution. Artiklen burde være pligtlæsning for alle der er interesseret i ulandshjælp, eller arbejder med den. Det inkluderer også Søren Pind. Grunden er, at Licht overbevisende demonstrerer hvordan ulandshjælp hjælper diktatorer med at blive ved magten.

Hendes empiriske undersøgelser peget faktisk på, at inflows af hjælp er destabiliserende for autokrater umiddelbart efter at de har overtaget magten, men efter blot tre år er den effekt vendt. Med andre ord er ulandshjælp med til at holde autokrater ved magten, bare de har holdt sig selv ved magten i de første tre år. Dette gælder ikke for demokratisk valgte ledere, hvis chancer for at blive ved magten ikke afhænger af hjælpen. Licht giver dermed empirisk støtte til en fornemmelse, som tit er blevet diskuteret uofficielt i det videnskabelige miljø.

En gated version er her. Her er abstractet:

Donors are more likely to send aid to leaders facing elevated risks of losing power, but targets’ ability to benefit from this assistance is conditioned by regime type and political processes. The institutionalization of winning coalitions’ loyalty across regime type follows opposite patterns, supporting opposite temporal dynamics across regime types. Democratic leaders’ coalitions are firmest immediately after taking office, and aid is of most assistance to them at that time. As competition and dissatisfaction grow, aid becomes a political liability. In small winning coalition systems, however, coalitions become more solid over time, facilitating increasing benefits from aid. Without a firm coalition, however, external resources are destabilizing to autocratic leaders. Analysis of 4,692 leader years from 1960 to 2001 using a censored probit model supports these expectations.

1 thought on “Ulandshjælp – hjælp til diktatorers politiske overlevelse

  1. Carl-Johan Dalgaard

    Her hvad forfatteren selv skriver omkring effekten af bistand på autokratier:

    ” Receiving aid during the first days of tenure increases a nondemocratic leader’s likelihood of coalition failure by 27 percent. This dangerous impact reverses but at a leisurely pace. Leaders must cling to power for 17½ years before the destabilizing effect loses significance. At this point, 83 percent of autocratic leaders would already have lost office”

    Personligt er jeg egentlig overrasket over, at bistand kan have så markant en destabiliserende effekt på autokratier. Men måske formår forfatteren ikke at identificere effekten af bistand … ?

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.