Søde Appelsiner

Nede i mit supermarked kan man få æg fra burhøns, æg fra fritgående høns og økologiske æg. Det er tydeligt at danske forbrugere går op i hvordan høns har det. Man kan også få juice. F.eks. denne glimrende juice fra Rynkeby:

 2106.jpg

Den smager fint, men jeg køber den ikke. Det er mig en gåde hvorfor andre gør det og hvorfor Rynkeby overhovedet sælger den. Firmaet gør jo på andre områder en dyd ud af deres CRP, herunder det efterhånden velkendte Rynkeby cykelløb til Paris med kendisser og politikere. Et løb der støtter børnecancerfonden.

Alligevel køber vi gladelig en juice fra et land, hvor indtægterne går til et regime som behandler borgerne som burhøns. De må i hvert fald ikke forlade farmen. De må tage til takke med det foder som regimet mener de har fortjent. De får i yderste konsekvens knækket nakken, hvis de ikke retter ind.

Venstrefløjen opfordrede til boycot af sydafrikansk frugt og andre varer under apartheid. Hvor er de henne her? Er Cuba så meget bedre end apartheid regimet? Er det OK at undertrykke sine borgere, bare man undertrykker alle lige meget? Hvorfor er der stadig denne relativisme, hvor der er ”gode diktaturer” og ”dårlige diktaturer”. Cuba er langt fra det værste af slagsen, men alligevel.

Det klassiske modargument  er, at hvis ikke man køber varerne får de undertrykte det endnu værre. Muligt. Det gjaldt også for sydafrika. Så hvorfor denne relativisme? Hvorfor køber vi denne juice uden at blinke, samtidigt med at vi frelst lægger æg fra fritgående høns ned i kurven?

… og i forlængelse af Niels’ indlæg: Hvor er Forbrugerrådet?

3 thoughts on “Søde Appelsiner

 1. WilliamJansen

  Apartheid faldt i 1994. Der er forskel på et generationsskifte og en dobbelt-standard. De mennesker som er tændt af aktivismens glød tilhører typisk en yngre generation for hvem Sydafrika-boykotten er forfædres mytologi og ikke aktuel reflektions-inducerende frihedskamp.

  Den relevante reference, hvis du absolut insisterer på at have en, må være Israel, hvor store dele af venstrefløjen stadigvæk har et ulykkeligt og boykot-opfordrende forhold til den nation.

  …og nårh ja; hvis danske forbrugere virkeligt gik op i hvordan høns havde det, så ville de ikke spise æg. Danske forbrugere går meget op i, hvordan de selv har det, og fred, frihed og lykke være med det, men lad være med at forveksle det med omsorg for høns.

  Svar
 2. JC

  Et godt liberalt princip tilsiger fri handel med ethvert land, uanset hvilket ondskabsfuldt regime, der regerer landet. Handelsrestriktioner og boykot gavner Castro og forarmer den i forvejen undetrykte befolkning.

  Der bør derfor ikke være nogen handelsbarrierer over for Cuba. Forbrugerrådet får 15 mio. om året i tilskud fra det offentlige, uden hvilket, rådet ikke kunne eksistere. Forbrugerrådet bør miste sit tilskud, lukke sig selv, og altså ikke udtale sig mere.

  Når det er sagt, har du da en god pointe 🙂

  Svar
 3. Carsten Valgreen

  @JC

  Enig.

  Hvem taler om statslige forbud og handelsbarrierer? Rynkeby må egentlig gøre hvad de vil. Det samme må forbrugerne. Jeg ville bare påpege den lidt mærkværdige dobbeltstandard der ofte er mht hvad der bedømmes som “etisk forbrug” i det offentlige rum.

  Forbrugerrådet kom kun ind i billedet fordi de åbenbart mener sig bedre end forbrugerne til at vælge varer, jf. Niels’ post fra forleden.

  Mvh

  Carsten

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.