Midtvejsvalget 2010, IV: Sidste kik & prognose

Så er dagen oprunden for det, der meget tænkeligt kan blive et af de mere interessante amerikanske midtvejsvalg i en generation eller to (sammen med 1994 og 2006).  De sidste meningsmålinger på landsplan og i delstater er nu offentliggjort, og jeg vil hermed komme med mine bud p.b.a. dels lidt statistisk hokus-pokus med udgangspunkt i de sidste meningsmålinger for “likely voters” (N =  10.884  14.574!), dels de lokale meningsmålinger, og dels lidt erfaringsbaserede tommelfinger-regler.

Stemmeandele på landsplan (afrundet):

 • Demokraterne: 42%
 • Republikanerne: 51%
 • (= andre: 7%)

Senatet:

 • Demokraterne: 50 (-9)
 • Republikanerne: 50 (+9)

Repræsentanternes Hus:

 • Demokraterne: 190 (-66)
 • Republikanerne: 245 (+66)

Altså med andre ord: Republikanerne vinder Huset overbevisende og går markant frem i Senatet men mangler reelt én stemme i et flertal.

Et sådant “bud” ligger i den højere ende for Republikanernes vedkommende sammenlignet med andre iagttagere, men på linje med hvad jeg har “prognosticeret” i mine to tidligere poster om emnet.  Til sammenligning ligger RealClearPolitics.com’s gennemsnit for “generic congressional vote” i skrivende stund på lidt over 8%, og de fleste kommentatorers bud på 48-49 senatorer og ca. 230-35 i Huset (til Republikanerne).  Bevægelsen i meningsmålingerne på landsplan har dog den sidste uge været så næsten systematisk til fordel for Republikanerne, at meget tyder på, at en “bølge” er ved at forme sig.

Viser dette bud sig at være korrekt, vil det være det største sving til fordel for noget parti ved et midtvejsvalg i cirka 100 år, den største stemmeandel ved et sådant for Republikanerne siden 1940erne og det største antal kongresmedlemmer for partiet i lige så lang tid.

Skal man krydre med lidt forskning på området, kan man pege på, at ved sidste midtvejsvalg (2006) tabte Republikanerne 30 sæder i Huset, hvilket svarede næsten nøjagtigt til gennemsnittet for de seneste årtier, samt at Douglas Hibbs’ model for midtvejsvalg forudsiger–på rent strukturelle faktorer–at Demokraterne på økonomien m.v. alene skulle tabe ca. 45 sæder i Huset.  Holder Demokraternes tab sig på 30 eller derunder (og dermed magten med Huset), vil de med god ret kunne fremstille det som en sejr.  Jo mere tabene er over 30–og især over Hibbs’ 45–desto mere vil det være en målestok for Demokraternes nederlag.

2 thoughts on “Midtvejsvalget 2010, IV: Sidste kik & prognose

 1. Peter Kurrild-Klitgaard Forfatter

  Flere “ultimative” prognoser fra 2.XI.2010:

  Huffington Post (Mark Blumenthal):
  http://www.huffingtonpost.com/2010/11/02/huffpost-pollsters-final-_n_777584.html
  Stemmeandele: D: 42,9%; R: 50,6%
  Senat: D: 53; R: 47
  Hus: D: 209; R: 226

  FiveThirtyEight.com (Nate Silver):
  http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/
  Senat: D: 52; R: 48 (afrundet)
  Hus: D: 203; R: 232 (afrundet)

  Sabato’s Crystal Ball (Larry Sabato):
  http://www.centerforpolitics.org/crystalball/
  Senat: D: 51; R: 49
  Hus: D: 201; R: 234

  Lombardo Consulting (Steve Lombardo):
  http://www.huffingtonpost.com/steve-lombardo/the-gop-will-win-the-hous_b_777628.html
  Senat: D: 49; R: 51
  Hus: D: 186-196; R: 239-249

  Svar
 2. Hans Henrik Hansen

  Er du ikke lige flink og vedhæfter ‘facitlisten’ – til benefice for os andre (halv)dovne? 🙂

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.