Mens vi venter på næste akt i den tragikomiske evighedsfortælling “Kampen mod narko”

En af hovedhistorierne i mandag i Jyllands-Posten var “nyheden” om, at rydningen af Pusher Street for 7 år siden ikke har haft mærkbar betydning for omsætningen af hash i København. Historien bygger på en afhandling af Kim Møller fra Center for Rusmiddelforskning. Her undersøger han bl.a. betydningen af syv konkrete lovændringer fra 2001-2007 – blandt andet at øge strafferammen for at sælge cannabis. Desuden undersøges hvilken effekt den hårde linje og mere kontrol har haft for hvor meget der er blevet købt og solgt og hvor meget hash vi egentlig egentlig bruger.

Han kommer frem til det – for økonomer – ikke overraskende resultat, at rydningen af Pusherstreet primært har betydet, at handlen med hash er flyttet til andre dele af København. At det ikke har haft indvirkning på forbruget og at det er en af forklaringerne på den banderelaterede vold vi har oplevet de senere år. De forskellige stramninger, bl.a. forhøjelsen af bødestraffen for besidelse af og handel med hash, har heller ikke haft nogen særlig virkning. Risikoen for at blive stoppet er umådelig lille, hvorved prisen per gram stort set er uændret (risikoen for at få en bøde og bødens størrelse skal jo regnes med i prisen set fra forbrugerens side). Set fra forhandlernes side vurderer Kim Møller også, at risikoen for at blive taget af politiet er begrænset. Han kommer frem til at den svarer  til ca. 1 promille per handel.

Til gengæld er prisen høj – ca. 4 gange kostprisen. Det skal nævnes at det indebærer at der er en relativ lille potentiel gevinst, hvis vi sammenligner med mere potente rusmidler som f.eks. kokain og heroin, hvor prisen på gadeplan typisk er mere end 10 gange højere end kostpris. Til gengæld er der tale om en væsentlig større profit (husk at den er skattefri) end ved salg af legale rusmidler.

Kim Møller anfører at grundene til at priserne er så høje skal findes i 3 forhold, nemlig at salget skal kompensere for at sælgerne ikke har et “normalt arbejde”, risikerer at ryge i fængsel  og løber risikoen for at få tæsk – ultimativt blive slået ihjel af konkurrenterne.

Selv om der egentlig hverken er noget overraskende eller nyt i afhandlingens konklusioner, er det altid prisværdigt, at der faktisk sker en forskning på området herhjemme. Kim Møller er også en af de meget få der prøver at se rationelt på problemet.

Anderledes forholder det sig i USA, hvor der er en langt livligere debat og væsentlig mere forskning på området. Jeg har tidligere skrevet om Jeffrey Miron, der årligt opdaterer beregninger for hvor meget staten kunne spare + tjene ved en legalisering. Den seneste beregning fra 2010 svarer til, at de direkte besparelser + skatteindtægter (hvis afgifter som på tobak og alkohol) vil være ca. 9 mia. kroner i Danmark.

4 thoughts on “Mens vi venter på næste akt i den tragikomiske evighedsfortælling “Kampen mod narko”

 1. Jesper Ørsted

  Rydningen af Pusher Street har ikke haft nogen mærkbar effekt, fordi man ikke har gjort en helhjertet indsats for at få narkoen helt fjernet. Staffene er for lave, politiets arbejdsvilkår for ringe, retssystemet arbejder for langsomt, der finder ikke en afvænning af narkomanerne sted, udenlandske narkohandlere har frit spil. Det er bare nogle af de ting som gør vi har problemet i dag.

  Svar
 2. Niels Westy

  @Jesper. Bortset fra det grundlæggende valg, som jeg erkender kun har betydning for os der er af borgerlig-liberal observans og som tror på de grundlæggende individuelle frihedsrettigheders ukrænkelighed, vil jeg da gerne høre noget om hvor mange flere mia. kr. der skal afsættes og hvor mange døde du accepterer for at nå til dit Niavana. Og hvorvidt du mener, at man også skal forbyde spiritus (der koster 50.000 unge europæere livet om året), cigaretter, slik, fastfood, sodavand osv. osv. osv.

  Svar
 3. Camilla

  If some one desires expert view about running a blog thern i
  suggest him/her to pay a quick visit this webpage, Keeep
  up the good job.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.