1 thoughts on “Superstrukturen

  1. Martin Rannje

    Det er et godt indlæg, og afspejler nogle af de tanker jeg selv har haft om den globale udvikling de seneste 30-40 år (hvilket nok er årsagen til at jeg synes det er godt 😉 Alle elsker at blive bekræftet.). Jeg tror at det væsentligste egentlig er at både økonomi og teknologi i dag tillader og dikterer en langt mere individualistisk livsform end det nogensinde har været tilfældet før (du nævner selv nogle af årsagerne – økonomien bliver mere kreativ og idebaseret, traditionelle stordriftsfordele “smelter til luft”, og folk er mere og mere frigjorte af “materielle grænser” som fx geografi). Derfor burde der også større og større grundlag for et mere “liberalt” samfund, med mindre stat og mere frihed, mener jeg – særligt fordi samfundet er mere forskelligartet end nogensinde, og derfor er behovene mere diverse end nogensinde – og diversificerede behov kan markedet tilfredsstille bedre end staten.

    Spørgsmålet er bare om det er den vej det kommer til at gå. For selv om der i dag nok hersker en langt større skepsis overfor og modstand imod formynderi og autoritet, så stiller et mere frit liv jo også større krav til det enkelte individ, til selv at designe og tilrettelægge sit liv. Det kræver virkeligt at folk tager ansvar for sig selv. Og lige for tiden synes jeg det virker som om at folk i DK er mere tilbøjelige til at overdrage ansvar til staten (dvs. beslutninger om hvilke services vi skal have, hvilke industrier der skal drive Danmark fremover osv.). Måske fordi vi er så vant til det – så velfærdsstaten, som vi kender den, kan nok få lov at leve længe endnu.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.