Har Danmark et problem med ungdomsarbejdsløshed?

Det gav en vis diskussion og decideret irritation i næsten hele Folketinget, da det kom frem forleden at vi per EU-forordning skal ’gøre noget’ for ungdomsarbejdsløsheden. EU har således tænkt sig at pumpe 22 ubrugte milliarder i støtte tiltag for at sænke arbejdsløsheden for de under-24-årige. Som andre EU-tiltag er det ganske enkelt et udtryk for, at hvis lande med tilstrækkelig bevågenhed i Bruxelles har et problem, indfører men en ordning eller politik, der gælder for alle EU-lande – og det helt uanset om de deler problemet eller har andre måder at løse det på.
Så spørgsmålet er, om Danmark har et problem med ungdomsarbejdsløshed? Nedenfor er først en graf over arbejdsløshed i den relevante aldersgruppe i Spanien, Grækenland, Portugal og eurozonen som helhed. Det er ret tydeligt, at udviklingen har været bekymrende i Spanien og Grækenland, men måske heller ikke overraskende. Givet at disse lande har nogle af de mindst fleksible arbejdsmarkeder med mest beskyttelse af eksisterende jobs, bør man vel forvente, at det bliver uforholdsmæssigt svært for unge at komme ind på arbejdsmarkedet.

Men er der overhovedet behov for tiltag i Danmark? Svaret kan man få fra figuren nedenfor, der illustrerer Danmarks Statistiks arbejdsløshedstal for de 15-24-årige. Svaret er efter alt at dømme nej. Ungdomsarbejdsløsheden i Danmark (den røde linje) følger den generelle arbejdsløshed (den blå linje) med en afstand på cirka 1½  %.

 

 

6 thoughts on “Har Danmark et problem med ungdomsarbejdsløshed?

 1. Poul Højlund

  Med det forbehold, at jeg af en eller anden grund ikke kan se graferne:

  Nej, vi har ikke et problem med ungdomsarbejdsløshed, og da slet ikke sammenlignet med de sydlige EU-lande. Men ungdomsarbejdsløshed i sig selv uanset omfang er et utåleligt stort problem for de unge, der havner i den. Og så er vi på vej mod et kæmpe problem med den såkaldte restgruppe, altså unge uden uddannelse eller job. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggør nogle uhyggelige prognoser, – har du nogle kommentarer til dem?

  (Se evt. min kronik i JP om problemet med at beskæftige befolkningen som helhed. http://jp.dk/opinion/kronik/article2682390.ece)

  Svar
 2. Niels Christensen

  Heller ikke se graferne.
  Det kan ivrigt undre at ikke flere danske unge tager til Norge og arbejder. Men det er måske lidt lettere for svenskerne; der arbejder efter sigende langt over 50.000 unge svenskere i Oslo alene.

  Svar
 3. Jan Nielsen

  Så blev graferne aktive.

  Meget spændende.
  Hvornår er man pr. definition ung?
  Hvor stor en fejl tror du det giver, at en del af de nyuddannede vælger at læse videre, når der ikke er noget arbejde at få?

  Svar
 4. Christian Bjørnskov

  Man er per definition ung hos DS mellem 15 og 24. Mit gæt er, at bias ikke er så stor, da man jo forsvinder helt ud af statistikken hvis man påbegynder en uddannelse.

  Svar
 5. Uffe

  Var det bedste tiltag ikke at sænke mindstelønnen? Så kunne de unge ufaglærte få et job til den løn de var værd, og arbejde sig op hen ad vejen til en højere løn via flere kompetencer og erfaring?

  Eller er jeg nu igen bare for kapitalistisk anlagt?

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.