“Udviklingsbistand” der virker – Foxconn, Apple og verdens tørst efter gadgets

Det har i lang tid været “in” blandt aktivister at pege fingre af Apple og deres underleverandører. Især efter det kom frem at 18 medarbejdere hos Foxconn i 2010 forsøgte selvmord – det lykkedes for 14 af dem – har kritikken været voldsom. Ifølge ComOn har der i dag torsdag været demonstreret mod Apples butikker i USA, mens Change.org hævder at have indsamlet 200.000 underskrifter mod Apple og dets underleverandører. Men er der så grund til denne forargelse?

Svaret er Nej. Foxconn er underleverandør for en række af verdens store IT-virksomheder. Selskabet beskæfter ca. 800.000 mennesker og ud over Ipad samler man bl.a. også Microsoft Xbox. Med 14 “succesfulde” selvmord indebærer det, at virksomheden medarbejdere har en selvmordsrate på 1,75 per 100.000 indbyggere. Selvmordsraten i Kina som helhed er ca. 22 per 100.000, mens den er det halve herhjemme.

Ud over selvmordene er arbejdsforholdene generelt blevet kraftigt kritiseret fra en række NGOeres side. Det er der der intet nyt i. For et par år siden var det en række mobiltelefon-producenter som får produceret deres telefoner i Asien, herunder Kina som fik med grovfilen, men….

Kritikken viser først og fremmest at de pågældende NGOere og aktivister – uanset hvor meget de hyler op – ikke har forstået det enestående geniale i det helt fundamentale princip i det kapitalistiske system, nemlig at det er egennytten som driver værket. Eller som Adam Smith skrev for mere end 200 år siden:

It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker, that we expect our dinner, but from their regard to their own self-interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love, and never talk to them of our own neccessities but of their advantages.

Aktivisterne er bestemt ikke de eneste som ikke har forstået betydningen af egennytten. Den egennytte som markedsøkonomer opfatter som lige så basal og naturlig som vores seksualdrift, er for andre en skyggeside hos mennesket som skal undertrykkes og åbenbart ikke har “inficeret gode mennesker (så som paven, Bono og andre “helgener”). Som det fremgår af nedenstående debat, som jeg deltog i for et par uger siden, anser den katolske kirke egennytten som en noget syndigt – se og hør Andreas Rodes katolske definition af begrebet grådighed, som ifølge kirken skal bekæmpes.

At man har et sådan forløjet og naturstridigt syn på mennesket er naturligvis ingen overraskelse – samme problemer har omtalte trossamfund (i lighed men en række andre trossamfund) jo som bekendt også med seksualdriften. Fejlslutningen er naturligvis komplet når man sætter lighedstegn mellem at arbejde for sig selv (i stedet for fællesskabet) og at skade andre.

Markedskapitalisme virker, når den altså for lov til det. Men det ved vi, som ikke er bange for tal og empiri jo godt allerede. Og skulle der stadig være de som er i tvivl, så er det bare at trykke på play i nedenstående klip fra et interview med Milton Friedman, som jeg sikkert har brugt i tidligere indlæg og garanteret kommer til at bruge igen i kommende indlæg.

Apropos Apple og Ipad – og “ulandsbistand”, kunne det være interessant at sammenligne hvorledes omkostninger for udviklingsbistand egentlig fordeler sig i de forskellige organisationer sammenlignet med aflønningen af produktionsfaktorerne som indgår i en Ipad.

 

Hvis vi ser bort fra det faktum at meget tyder på at traditionel udviklingsbistand formentlig har haft en negativ nettoeffekt for befolkningerne i modtagerlandene, kan man jo stille spørgsmålet om man i bund og grund ikke gør mere for at reducere verdens fattigdom ved at købe en ny Ipad i stedet for at give pengene til en af de mange NGO’ere som sælger sjælefrelse for giveren med løftet om at bidragene hjæper på at forbedre vilkårene for verdens fattige.

Mit umiddelbare svar er et rungende JA, også selv om de medarbejdere som indgår i produktionen ikke arbejder under forhold vi i vores del af verden ville acceptere. En luksus vi kan tillade os netop fordi vi har været igennem den proces som Kina og andre 3. verdenslande nu gennemløber.

Med andre ord – vil du gerne gøre noget godt for verdens fattige – så køb en dig en ny gadget.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.